Bouw Lakenhal bereikt hoogste punt

We staan hier op de plek van de nieuwe ontmoetingsruimte”, Meta Knol directeur van  museum  ‘De Lakenhal’, hield ter gelegenheid van het bereiken van het hoogste punt van de nieuwbouw een rondleiding. Als een trotse moeder-hen gaat zij haar bezoekers voor. “De renovatie  en nieuwbouw van het museum verloopt volgens plan”, zegt zij ”financiële tegenvallertjes en meevallers heffen elkaar op in de bouwberekeningen. Wel waterschade aan het plafond op de tweede etage  door de vorst”.

Ongeveer een jaar geleden werd begonnen met de renovatie van De Lakenhal en de nieuwbouw aan Lammermarktplein kant. Er is € 22 miljoen mee gemoeid, waarvan de gemeente € 16,6 betaalt. Vlak voor de start bleken de bouwkosten hoger uit te vielen, extra geld was nodig waar de gemeenteraad vervolgens met frisse tegenzin in toestemde. Iedereen houdt sindsdien zijn vingers gekruist. “De waterschade is een verzekeringskwestie”, stelt Knol iedereen gerust.

“Voor ‘Het Laatste Oordeel’, het topstuk van Lucas van Leyden, hier links af”, zegt Knol. In het verleden verdwaalden de museumbezoeker wel eens in het museum, uit  1641 stammend, omdat het door eerdere uitbreidingen onoverzichtelijk was geworden.

Via kruip-en-sluip-door gangetje en over stijgers arriveert het gezelschap op de bovenste etage. Het hoogste punt is 19 meter. De bovenste verdiepingen zijn werk – en restauratie ruimten voor schilderijen, depot en kantoren. “Eindelijk hebben we alle personeelsleden bij elkaar, we zaten jarenlang verspreid over de hele stad”, aldus Knol.

De expositieruimte is door nieuwbouw met 450  vierkant meters uitgebreid, waarmee de totale museum oppervlakte met 1/3 groter werd. De ingang van het museum blijft aan de Oude Vest kant. “Het zijn grote boogramen aan de Lammermarktzijde die zeeën licht binnenlaten en uitzicht bieden op het plein voor molen ‘De Valk’”.

De Laken beleving

De collectie van De Lakenhal bestaat uit 23.000 kunstwerken, grotendeels in depot. De permanente tentoonstelling is in het oude, genoveerde deel van het museum te zien, in de nieuwbouwruimten de roulerende tentoonstellingen. Behalve de kunstwerken zijn er ca. 350 kunstnijverheid voorwerpen te bewonderen die aard – of nagelvast aan het gebouw zitten. Kunstsnijwerk, ornamenten die nu onder een dikke laag verf vandaan komen, ramen etc. ect. Er worden ook ruimten ingericht die verhalen over het beroemde stedelijk product dat over de hele wereld ging,  Leids Laken.

Op het braak liggend terrein naast de nieuwbouw aan de Lammermarkt kant komt het nieuwe Kijkhuis. Door twee vervallen pandjes, nu nog dienstdoend als bouwkeet, wordt deze ruimte aan het oog onttrokken. Deze pandjes zijn al sinds 1954 in bezit van het museum, weet Knol. De eerste uitbreidingsplannen van het museum dateren uit die tijd.

Een jaartje geleden werd met de renovatie de nieuwbouw gestart. Na de zomer vertrekken de bouwbakkers en volgt de herinrichting van het museum. Volgens de planning wordt de Lakenhal voorjaar 2019 officieel geopend. De Lakenhal , Art-filmcentrum Het Kijkhuis en Poptempel de Gebroeders Nobel, het cultuur kwartier van de stad. Leiden wordt opgestuwd in de vaart der volkeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *