Baas in eigen wijk

Buurtbewoners eisen steeds meer zeggenschap over hun directe woonomgeving. Ze verzetten zich tegen bouw van torenflats in het groen, protesteren tegen minder speelruimte bij de school en omwonenden van het Nuon energieterrein bieden weerstand tegen de gemeente die met de uitbaters van Westergasfabriek uit Amsterdam in zee wil voor een evenementen terrein. “Wij zijn er helemaal niet gerust op wat hier gebeurt”, zegt Han Verhoog, lid van het bewoners actiecomité.

Het terrein aan het Papagaaienbolwerk ligt er nog vredig bij. Maar onheilspellende berichten sijpelen door bij de bewoners. Als in 2022 de ‘Lichtfabriek’ vertrekt , wordt hier Loods C gesloopt plus een deel van de energiecentrale die de exploitant van de Westergasfabriek evenementenruimte verschaft van 7.000 vierkante meter.

“Daar kunnen met gemak 11.000 mensen terecht”, zegt Verhoog. “En evenementen met dit soort aantallen, staan mijlenver af van de aanvankelijke plannen die in de ontwerp fase van het Singelpark ons in het vooruitzicht werden gesteld. Verhoog: ”Wij meenden dat het terrein gebruikt ging worden voor kleinschalige evenementen, een incidenteel muziekfestival, wat horeca en pop-up stores etc. etc. . Volgens Verhoog’s contacten is deze opzet slechts het begin van een veelomvattender plan.

Leefbaarheid

“De buurt moet leefbaar blijven”, aldus Verhoog. En wat hem het meeste dwars zit, is dat de gemeente nauwelijks met de bewoners communiceert. Volgens Verhoog heeft de exploitant van de Westergasfabriek verdergaande ambities dan voor stedelijk – of regionaal publiek. “Stel dat op een muziekfestival 5.000 mensen af komen, 20 procent komt met de auto en 30 procent op de fiets”. “Waar laat je die 1.000 auto’s en die 1.500 fietsen? De bezoekers verblijven hoogstens een paar uur in de stad. De NS en de parkeergarage doen goede zaken plus de bier tap ter plekke. Wat is Leids profijt?

Het geluidsniveau bij dergelijke evenementen is volgens hem vergelijkbaar met het 3 October kermis lawaai op Lammerenmarkt. Volgens Verhoog’s onheilspellende scenario worden omwonenden elk zomerweekend getrakteerd op herrie en overlast zoals nu in Amsterdam, waar omwonenden tegen te hoop lopen. De Leidse kloon van de Amsterdamse Westergasfabriek in het Singelmark gaat ‘Watergasfabriek’ heten.

De woordvoerster van de gemeente spreekt bestrijdt een aantal aannames van de actiegroep. Het park is bestemd voor kleinschalige lokale – en regionale activiteiten voor 500 tot maximaal 3000 bezoekers. Volgens haar worden omwonenden en stadspartners bij verdere plannen betrokken. Er worden geen monumentale panden gesloopt. En zorgt voor parkeerregulering bij drukte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *