Exit polls gemeenteraadsverkiezingen behoorlijk betrouwbaar

“Wilt u meedoen met de Exitpoll”, Michal van den Toorn vraagt het aan alle bezoekers van het  stemlokaal ‘T.V. De  Merenwijk’. “Bijna iedereen doet mee”, vertelt haar collega Marijn Kramer, “alleen als het erg druk is in het stemlokaal, slipt er wel eens iemand door heen” “De deelname waarop gemikt wordt, 75% , halen we makkelijk”.

Het is voor het eerst dat in Leiden met exit polls gewerkt wordt.  Acht Leidse stembureaus, uit gekozen op representativiteit, doen mee. De vragenlijst: Welke partij stemde u zojuist en in 2014? Wat bepaalde uw partijkeuze Leidse of landelijke factoren? En deed u mee aan het referendum, was u vóór of tegen? Plus vragen over  geslacht, leeftijd en opleiding. “Het is natuurlijk anoniem”, zegt Kramer.

De exitpolls uitslagen werden s ’avonds om 11.00 uur in ‘ De Nobel’ bekend gemaakt, de officieuze uitslag om half drie.

Professor Jaap de Jong van de faculteit Journalistiek en Nieuwe media  is tevreden. De Jong: “De uiteindelijke zetelverdeling wijkt licht af. De VVD en Partij voor de Dieren kregen een zetel meer dan voorspeld, en PvdA en CDA een zetel minder” ”Verklaarbaar, als partijen dicht bij een kantelpunt scoren”. “De betrouwbaarheid  heel behoorlijk”, beaamt verkiezingsstatisticus prof. Jelke Bethlehem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *