Verkiezingsuitslag maakt werkbaar compromisvol stadsbestuur mogelijk

De grote winnaar van de Leidse gemeenteraadsverkiezingen was GroenLinks, zij verdubbelde haar zetels van 4 naar 8. D66 bleef haar nipt voor, die daalde van 12 naar 9 zetels. Van de oude college partijen won alleen de VVD, van 5 naar 6 zetels. Deze drie zijn de beoogde partijen die B. & W. gaan vormen. Samen hebben zij een comfortabele meerderheid van 23 zetels van de 39 zetels in de raad. Aan landelijke trends, versnippering en personifiëring van partijen, deed Leiden niet mee.

De Partij van de Arbeid wil graag aanschuiven op het B.& W. pluche, maar ze zijn getalsmatig niet nodig, ze verloor een zetel, ging van 5 naar 4, en een zesde wethouderszetel kost een paar ton. Opnieuw bestuursverantwoordelijkheid dragen door de SP zit er ook niet in, zij daalden van 5 naar 3. Het CDA ging terug van 4 naar 3. De ChristenUnie behield haar ene zetel. Winst ging naar Partij voor de Dieren van 1 naar 3 en de nieuwkomer Partij Sleutelstad kreeg  2 raadszetels.

Voorkeurstemmen

Stéfanie Bakker van GroenLinks, door haar  partij als 10 de op de kieslijst gezet, kreeg 404 voorkeursstemmen. Vanwege haar drukke baan, geeft zij r de voorkeur aan op deze plaats 10 te blijven en als duo raadslid of adviseur haar fractie te ondersteunen. Alyssa Voorwald (VVD), komt  met voorkeursstemmen in de fractie. “We weten niet of alle leden die gekozen zijn hun benoeming ook aanvaarden”, zei burgemeester Lenferink monter bij de presentatie van de uitslag. Dat kon hij wel weten, want voor de verkiezingen liet Melanie Schultz van Haegen op plaats 28 bij de VVD, met 432 voorkeursstemmen, al laten weten  geen raadslid ambities te hebben is daarmee gekozen. De oud minister en prominent VVD-ster is dus een nep kandidaat.

 

De grootste partij, D66, en de grootste winnaar, GroenLinks, hebben ieder een verkenner aangewezen. Fleur Spijker (D66) en Rob van der Lint (GroenLinks) gaan de wensen en samenwerkingsmogelijkheden van alle 9 Leidse partijen inventariseren. Hun taak is een gemeenschappelijke noemer te vinden waarop een stadsbestuur gevormd kan worden, hetgeen wordt vastgelegd in een coalitieakkoord. Zij hebben daartoe een formulier ontworpen waar de lijsttrekkers hun wensen en voorwaarden kunnen schrijven. Is dat niet het zelfde als wat zij tijdens verkiezingstijd beloofden?  Waarschijnlijk niet (helemaal), daarom gebeurt dit in dit in het diepste geheim. Want het onderhandelingsproces is al begonnen.

Met D66 politiek comfortabel in het midden, moeten Groen Links en VVD de politiek verschillen overbruggen. Over woningbouw, hoeveel, waar en voor wie. Over duurzaamheid , Leiden is bijna de hekkensluiter gemeente duurzaamheid in Nederland, zei GroenLinks tijdens de verkiezingscampagne. Over bijverdienen van bijstandsgerechtigden etc. etc. . D66 hecht aan een open bestuurscultuur, door haar, inmiddels geslonken overwicht, zorgde zij jarenlang voor een stabiel bestuur. In de laatste 8 jaar werd er geen wethouder uit het stadhuis gezet. Hun trucje was van onderwerpen ‘open kwesties’ maken. Wordt het coalitieakkoord van de verkenners een Hema-schriftje of een kloek handboek?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *