Voorjaarswandeling met Academy of Vitality en Aging

Enkele tientallen wandelaars liepen de voorjaarswandeling van Leyden Academy on Aging and Vitality. Dit keer met IVN gids Dick de Vos. Vertrek Poortgebouw richting ‘Pieter de la Court’ het gebouw van de faculteit sociale wetenschappen. Rechts een knoestige boom in het grasperk, kaal en  ziet er niet uit, maar schijn bedriegt. Het is een Ginkgo boom een vrij zeldzame Japanse notenboom met zaden en bladeren die  geneeskundige kracht wordt toegeschreven. Om het universiteitsgebouw heen links af de Wassenaarseweg op. De studenteflats  aan de overkant staan in het water, ze zijn  gebouwd op de fundamenten van het Ridderhof kasteel Paddenpoel een kasteel uit de 14 e eeuw. Via een paadje het Bos van Bosman in, hier stond ooit het landhuis van de steenrijke groot industrieel Bosman. Na afbraak werd hier Nieuwenoord bebouwd die dienst deed als het zusterhuis, studentenhuisvesting en asielzoekerscentrum. De natuur nam weer bezit  van het terrein. Nog even er hier staan chique appartementen naar het evenbeeld van Bosman’s landhuis. De IVN gids weet wel waar een ijsvogel te horen of te zien is. Maar vandaag is de vogel gevlogen. Wij steken de  Blauwe Vogelweg over en volgen het pad dat tussen de Mytylschool ‘Thermiek’ en het ‘Rijnlandsrevalidatie Centrum’. Beide instellingen zijn met een loopbrug met elkaar verbonden en het Pomonapas loopt hier onderdoor. Bij de Nachtegaallaan  steken we over bij richting ‘Kwekerij’ en volgen het pad van Bremmer. De ooievaars zitten op hun nest in het midden van het weiland. Op Kwekerij de ‘Groene Cirkel’ werken cliënten van GGZ Rivierduinen er is ook een winkel met biologische groenten. We naderen ons einddoel kasteel Endegeest. Het huidige kasteel dateert uit 1651. De gemeente Leiden verkocht het kasteel vorig jaar aan een projectontwikkelaar. Snel terug naar ’t Poortgebouw. Over een paar maanden weer een wandeling. Wie loopt er dan mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *