Open dag Racerunning bij Leiden Atletiek

Per Vreling (12) gaat over de eindstreep na 400 meter rennen in zijn Racerunner. Moe? “Helemaal niet, ik kan nog een rondje, wat ging ik lekker hard, hé”, zegt hij. Per Vreling kan door een aangeboren hersenbeschadiging niet rechtop lopen. Zijn linkerbeen sleept hij met zich mee. Thuis en op school loopt het ventje met een rollator. Maar zaterdag op de driewielloopfiets was hij niet te stoppen, met 15 km per uur ging hij over de Leidse atletiekbaan.

“Wij willen kinderen en jongeren mét een beperking zo veel mogelijk samen laten sporten met leeftijdgenoten zonder beperking”, zegt Noortje van Kempen. Zij is initiatiefnemer van racerunning in Leiden. En ze bracht de activiteit onder bij háár club, Leiden Atletiek. Een wel overwogen keuze omdat het de beeldvorming als sport versterkt en niet het imago van een therapie.

Per ’s vader en moeder kwamen zaterdag met hun zoontje naar de ‘Open dag’. Een twintigtal belangstellenden kregen alles te horen van de organisatoren, coaches en bestuursleden, allemaal vrijwilligers.

Racerunnen is een sport voor (jonge) mensen die zonder hulpmiddel niet kunnen rennen. Kinderen, net als Per,  die een rollator of een rolstoel nodig hebben. Leiden Atletiek had zaterdag de beschikking over 10 racerunners fietsen zodat iedereen het voertuigje kon uitproberen. De atletiek vereniging verkreeg  door sponsoring 4 RaceRunner fietsen. Ze zijn te leen bij Leiden Atletiek, dus zij die de sport willen beoefenen, hoeven hun ouders niet meteen op kosten te jagen. Want de kekke driewielers zijn best wel prijzig, ca. € 2.500 . “Als na een paar maanden het kind besluit om racerunnen echt als sport op te pakken,  kan het voertuigje via de Wet maatschappelijk  ondersteuning (Wmo) gefinancierd worden”, vertelt Van Kempen. “En met je eigen racerunner, kun je mee met wandelingen en andere gezinsactiviteiten”.

De trainingen voor racerunnen zijn op zaterdag van 13:30-14:30 uur en op woensdag van 16:00-17:00 uur bij Leiden Atletiek. Voor meer informatie over  RaceRunning : http://racerunning.nl/ De  contactpersoon bij Leiden Atletiek is Noortje van Kempen 06-51884903 of mail naar RaceRunning@leidenatletiek.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *