Vahit Köroğlu de nieuwe fractievoorzitter van D66

Er breken drukke tijden aan voor D66 fractievoorzitter Vahit Köroğlu. Deze week voert hij overleg met Robert Strijk, de formateur die met D66, GroenLinks en VVD een college akkoord opstelt. Voor velen was ‘t een verrassing dat hij, nummer 4 op de D66 kieslijst, de eerste man werd van Leiden ‘s grootste raadsfractie. Wie is deze bescheiden ogende stadspoliticus die 40 jaar geleden in Turkije geboren werd en zijn collega’s kozen als de ‘eerste onder zijn’s gelijken’?

Köroğlu volgt als fractievoorzitter Jeffrey van Haaster op die na twee termijnen de raad verlaat. Zelf ziet Köroğlu zich graag als een pragmaticus en verbinder. Als  7 jarig jongetje kwam hij met zijn ouders naar Nederland. Hij maakte een loopbaan in de sector Jeugd en klom als vanzelf op naar management functies. Gehuwd met Marieke en vader van drie kinderen, woont in de Merenwijk.

Het wordt zijn derde raadsperiode. “In mijn eerste termijn heb ik ‘t allemaal eerst eens rustig aangekeken en trad ik weinig op de voorgrond”, vertelt hij. Maar  in de mijn tweede, de afgelopen raadsperiode, kon ik laten zien wat ik kon”. Köroğlu had een raadsportefeuille met delicate onderwerpen zoals de regionale Retailvisie, Horeca- en hotelvisie en Winkelnota Leidse binnenstad. Maar meer nog dan zijn vertegenwoordigende functie, speelde hij zich in de kijker als voorzitter van de raadscommissie Onderwijs en Samenleving. De manier waarop hij leiding gaf aan emotionele discussies over de IJshal, Voetbal vitaal, dwong respect af. Bij hectische toestanden en opstandig publiek hield hij het hoofd koel en stuurde de vergadering langs verraderlijke klippen.

Rolmodel

Wat doet een fractievoorzitter nou eigenlijk?  Köroğlu: “Ik ben het gezicht van de partij. Bij standpuntbepalingen in de fractievergaderingen geef ik leiding aan de discussie. Ik overleg met de fractievoorzitters van de andere partijen. Coach nieuwkomers en leer hen het politiek handwerk”. Maar, buiten de publiciteit komt een fractievoorzitter in actie bij netelige kwesties, bijvoorbeeld in de personele sfeer. En wie is dé aangewezen persoon om, als het nodig is, namens de gemeenteraad het college te kapittelen? De fractievoorzitter van de grootste partij.

Zijn er momenten dat je op je niet westerse achtergrond meespeelt in je raadswerk? Köroğlu: “Ja, er wonen ongeveer 10.000 burgers in Leiden die geen Nederlandse nationaliteit hebben maar wel stemgerechtigd zijn voor de gemeenteraadsverkiezing”. Ik voel het als een persoonlijke opdracht hen bewust te maken van hun burgerrechten én plichten. Hen te overtuigen dat zij met hun stem invloed kunnen uitoefenen op hun buurt, hun school en integratie in de maatschappij”. “Ga stemmen”, zeg ik tegen ze. Op D66? “Nee, ga stemmen”. Ben je een soort rolmodel voor deze medelander en hun kinderen? Köroğlu: “Nou, als dat zo is, dan ben ik daar blij mee”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *