Schone Leidse lucht

Oud raadslid Greetje van Gruting, eerste van links, weet hoe je voor een goede zaak aandacht moet vragen. Je nodigt gewoon de fractievoorzitters van de politieke partijen uit een kwartiertje voor hun vergadering en wijst hun op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de Leidse lucht. Ongeveer 1.750 Leidenaren zijn longpatiënt en het merendeel van hen wordt ziek van de luchtvervuiling. “En daar kunt u wat aan doen”, richt Van Gruting zich tot haar oud collega’s.

Het longfonds voert een campagne om mensen bewust te maken van de lucht die ze inademen. Ook de inwoners van Leiden gaven aan zich veel zorgen te maken over de luchtkwaliteit veroorzaakt door het verkeer en het stoken van houtkachels.

Aanbevelingen  van het longfonds zijn de invoering van autoluwe/ autovrije binnensteden en snelheidsbeperkingen. Plus vervuilende (diesel) auto’s uit de stad weren. Gruting wil dat de gemeente hout stoken ontmoedigt. En zij spreekt Leidenaren er op aan geen houtkachel aan te steken bij mistig weer en windstilte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *