Onkreukbaarheid Leidse ambtenaren 28 keer onderzocht

In de afgelopen vier jaren werden bij de gemeente 26 onderzoeken uitgevoerd naar integriteitsschendingen. Dat blijkt uit de antwoorden van B. & W. aan het gemeenteraadslid Mart Keuning (CU). Goed dat de gemeente er boven opzit, natuurlijk maar ‘t zijn er wel veel, vindt Keuning. De onderzoeken door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) gaan over onderwerpen waarbij men zijn wenkbrauwen fronst. Vriendschappelijke relaties tussen een gemeenteambtenaar die opdrachten geeft aan aannemers, niet-publiek toegankelijke informatie verstrekt aan derden. Maar bevoordeling werd in geen van de onderzoeken vastgesteld.

Het stadsbestuur kocht in 2013 een huis aan de Hoge Rijndijk van een gemeente ambtenaar ten tijde van de plannen om in het verlengde van de Kanaalweg Ringweg Oost aan te leggen. De woning stond in de weg , moest verdwijnen waardoor de waarde van het pand kelderde. Maar dit plan voor Ringweg Oost ging niet door, dus verkocht de gemeente in 2015 het huis weer, in een openbare biedprocedure. De prijs die de koper betaalde, was lager dan de prijs die de gemeente eerder betaalde. Het onderzoek door BING wees uit dat beide keren marktconforme prijzen betaald werden en van bevoorrechting geen sprake was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *