Hoe ziet Leiden eruit  in 2040?

In 2040 zijn deze Leidse meisjes 34 jaar, hoe ziet hún Leiden er dan uit? In het ‘Schetsboek Leiden 2040’ kan iedereen dat voorspellen en zijn wensen kwijt. Op de startbijeenkomst in de openbare bibliotheek aan de Nieuwstraat vorige week woensdag was iedereen uitgenodigd om ideeën aan te dragen. Aan de hand daarvan stelt de gemeente een omgevingsvisie op. In het najaar is een afsluitend stadsdebat.

Hoe wil je in 2040 wonen? Leiden heeft nu ca. 124.000 inwoners, over twintig jaar is dat aantal vermoedelijk 143.000 . Waar krijgen die extra 18.000 mensen plek in onze dicht bebouwde stad? Nu is de verhouding laagbouw/hoogbouw 44/56 . Kleinere woningen, meer omhoog, langs de stadsassen bouwen of groen opofferen? En doet de toekomstige skyline recht aan Leiden met haar middeleeuwse binnenstad?

Hoe wil je samenleven? In een appartement op 5 minuten fietsen van de polder, in een wijk met alleen jonge gezinnen of met oud en jong? Ons klimaat verandert, het wordt natter en warmer. Regenwater moet kunnen wegstromen, maar bij droogte hebben we ’t weer hard nodig. De stad wordt steeds warmer, nog koele ideeën? Leiden telt 70.000 werkende personen, daarvan wonen er 26.000 in de stad. Van iedere drie werkende Leidenaren, reizen er twee dagelijks naar en van hun werk. Meer reizen of werk dichterbij brengen? Hoe lang wil je in 2040 dagelijks reizen, over welke maximale afstand, te voet, met de fiets, de auto of de trein? De Leidenaar van nu heeft gemiddeld 42 uur vrije tijd. Die besteden zij voor 40% aan T.V, internet en media; voor 20% aan familie – of vrienden bezoek; voor 20% aan recreatie en ontspanning en voor 10% ieder aan vrijwilligerswerk en uitstapjes/reizen.

De laatste bladzijde van het ‘Schetsboek Leiden 2040’, gaat over geld. Waaraan je  in de aanloop naar 2040 meer of minder geld uitgeven? De bomen groeien niet tot in de hemel! Meer huizen, beter openbaar vervoer, meer groen, meer geld voor onderwijs en sport, extra geld voor de zorg; nieuwe bedrijven; meer windmolen en zonnepanelen etc. etc. . Al je schetsboek wensen worden echt niet vervuld, maar na een uurtje beschrijven, weet je wel welk Leiden jij wilt in 20140. ‘Schetsboek Leiden 2040’ ligt klaar op 16 adressen in de stad, zie www.leiden.nl/2040  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *