Vorming stadsbestuur D66, GroenLinks en VVD mislukt

Het is formateur Robert Strijk niet gelukt D66, GroenLinks en VVD bij elkaar te brengen in één beleidsakkoord. Daarmee is een stadsbestuur van deze samenstelling van de baan. Het  ‘motorblok’ D66 en GroenLinks hebben de VVD aan de kant gezet. De voortvarende formateur heeft de nu PvdA uitgenodigd. Dorien Verbree, VVD onderhandelaar, is teleurgesteld “Naar het zich laat aanzien krijgt de stad een links college”, zegt zij.

De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart leverden voor D66  9 zetels op, een verlies van 3. Voor GroenLinks 8 zetels een verdubbeling van hun zetelaantal en voor de VVD 6 zetels, een winst van één. De keus van formateur Robert Strijk voor de  samenstelling een college van B.& W. lag daarom voor de hand. Hij nodigde de grootste partij uit, D66. De glorieuze winnaar, GroenLinks en na overleg de derde grootste partij, VVD. De gesprekken leken voorspoedig te verlopen, opgewekte foto’s en we kunnen het goed samen vinden, kwam naar buiten. Waarover praten zij, die drie daar achter gesloten deuren? Over verstedelijking, duurzaamheid en zorg etc. etc.. Ze waren een heel eind op streek totdat de verdeling van geld aan de orde kwam. Want als ons gemeentebestuur op de zelfde voet met geld uitgeven doorgaat, komt men in 2022 miljoenen te kort. Waar gaan we nou eens minder geld aan uitgeven, bracht onenigheid.

Niet liberaal genoeg

Dorien Verbree: “In de gesprekken hebben wij als VVD altijd naar gezamenlijkheid gezocht en waar nodig water in de wijn gedaan”. Maar een akkoord moet wel voldoende liberaal zijn, vindt zij, iets waar wij ons in kunnen herkennen. “Op verschillende thema’s waren de gesprekken echt pittig, zeker vanwege de financiële uitdagingen die ons te wachten staan”. Verbree: “De VVD wil best met de zoektocht naar een beleidsakkoord doorgaan, maar D66 en GroenLinks waren daar niet langer toe bereid”.

“Het motorblok, D66 en GroenLinks, ziet geen kans succesvol verder te onderhandelen”, bericht  formateur Strijk. Hij nodigde de PvdA uit met 4 zetels, één minder dan de vorige raadsperiode die ook in het stadsbestuur zat. Een college van B.& W. dat steunt op D66, GroenLinks en PvdA heeft echter een krappe raadsmeerderheid, 21 van de 39 zetels. Zou politiek marktleider D66 die altijd een brede coalitie nastreefde, van gedachten veranderd zijn? Misschien wordt de VVD met een aantrekkelijk aanbod alsnog gepaaid mee te doen in een vier partijen stadsbestuur, met D66 comfortabel in het midden, tussen links en recht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *