Merenwijk hartveilig

Als een cursist bij ‘Fysiosport’ in de Merenwijk een hartstilstand krijgt, weten de anderen precies wat ze moeten doen. De fysiotherapeut ontfermt zich over de patiënt, een cursist holt naar de nabij gelegen tennisvereniging waar een AED hangt en een derde belt 112. “Tijd en kennis van zaken is essentieel voor een levensbedreigende situatie”, zegt Peterlien Soels.

Na constatering dat in de Merenwijk de overlevingskans bij hartstilstand gering is, vormde zij samen met  Hans en Joanne Stokkel een werkgroep. “De elektrische schok met een AED (automatische externe defibrilator) moet binnen 6 minuten toegediend worden. De aanrijtijd van ambulances is te lang in (delen) van de Merenwijk”, aldus Soels.

De werkgroep inventariseerde 16 AED’s in de Merenwijk, geen enkele echter dag en nacht beschikbaar. Doel van de initiatiefnemers is in alle buurten van de Merenwijk een AED met buitenkast te hangen. Met crowdfunding moet het benodigde bedrag bijeen worden gebracht. BuurtAED, een actie van Hartstichting en Philips, ondersteunt initiatieven met € 1.000. Via www.buurtaed.nl kan men een actie starten.

In juni organiseert de werkgroep reanimatiecursussen voor wijkbewoners. Binnen 2,5 uur leert men reanimeren en een AED bedienen. Mensen met ervaring, waarvan het reanimatiecertificaat (bijna) is verlopen, zijn ook welkom. Merenwijkers kunnen zich aanmelden. Info: www.wv-merenwijk.nl  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *