Diefstallen uit auto’s daalt in Leiden

In de eerste zes weken van 2018 werden 30 auto inbraken in Leiden gemeld. Gemeenteraadsleden Frederik Zevenbergen en Alyssa Voorwald, beide VVD, vroegen het stadsbestuur of de nieuwe ‘klikkers-methode’, het elektronisch kraken van sloten, daar debet aan is. Criminelen scannen tegenwoordig sleutelcodes door de muren van je huis om airbags, navigatiesystemen en andere dure spullen uit de auto te stelen. “Het zorgt voor een onveiligheidsgevoel”, aldus de vragenstellers.

Maar de gemeente blijkt minder ongerust. “Het aantal geregistreerde autodiefstal in Leiden de afgelopen tijd juist is gedaald”. En of de inbraak elektronische of mechanische was, daarop blijft B&W het antwoord schuldig.

Landelijke cijfers tonen aan het gevoel van onveiligheid bij burgers toeneemt terwijl het aantal diefstallen juist terugloopt. Die Leidse tendens is dus niet verrassend. In januari/februari 2017 werden in Leiden 63 auto diefstallen geregistreerd, dit jaar in zelfde maanden 34. Over geheel 2017: 331 diefstallen, Leiden in 2016: 503. Wordt met dit soort gemeenteraadsvragen het gevoeld van onveiligheid misschien aangewakkerd?

Ook het voorstel van onze raadsleden voor preventieve aandacht aan deze vorm van criminaliteit middels cameratoezicht op bepaalde plekken en lokauto’s neer te zetten, ons het stadsbestuur loopt er niet warm voor.

Het is geraffineerde techniek, draadloos autosleutels hacken en bendes stelen vaak op bestelling airbags en dergelijken. Dievenbendes werken zo: Twee man staan bij hun slachtoffer bij de oprit. De één scant bij de voordeur naar een signaal van de sleutel binnen, de andere boef staat naast de auto en ontvangt de onderschepte code draadloos van zijn maatje. De argeloze dure auto denkt dat de originele sleutel in de buurt is, en ontgrendelt. Je kunt je wapenen tegen deze klikkers-methode. Leg  je autosleutel in een koekblik, koelkast mag ook, wel slecht voor je batterijen. Ook de magnetron is ook geschikt, maar niet aanzetten met de autosleutels erin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *