Tijdelijke woningen aan Sumatrastraat binnen drie jaar weer weg

Op het adres Sumatrastraat 195 staat over een paar jaar een appartementencomplex van circa 80 sociale huur woningen. Ze worden gebouwd op de locatie van basisschool ‘De Springplank’ en het schoolplein waar vorig jaar een bouwkraan 16 tijdelijke woningen plantte. Deze tijdelijke woningen die na drie jaar al weer verdwijnen, worden hoofdzakelijk bewoond door cliënten van ‘De Binnenvest’.

r worden verschillende typen woningen gebouwd, één-, twee en driekamerappartementen met een oppervlakte van respectievelijk circa 25, 50 en 75 vierkante meter. Volgens de beschrijving van de gemeente wordt het echt een paradepaardje van duurzaamheid en bouwflexibiliteit. Heel veel aandacht dus voor onze stedelijke CO2 arme toekomt, maar minder attenties voor de omwonenden van nu.

Het appartementencomplex wordt volledig aardgasvrij, krijgt led verlichting in de algemene ruimten, zonnepanelen en een decentrale warmteterugwinning van de ventilatie op het dak. In de bouw worden onderhoudsvrije en – arme materialen gebruikt. Verder wordt er meer rekening gehouden met de wateropvang en voorkoming van hittestress. Hemelwater van een deel van het parkeerterrein wordt losgekoppeld van het riool en via de naastgelegen groenvoorzieningen geïnfiltreerd in de aarde. Enkele bestaande grote bomen langs de Sumatrastraat blijven behouden.

Het ontwerp is flexibel, de  woningen kunnen al naar gelang behoeft, relatief eenvoudig gesplitst of samengevoegd worden.

Tijdens de twee hoorzittingen waren de omwonenden in eerste instantie niet zo enthousiast, meldt de gemeente. Met name de ontsluiting van het parkeerterrein naar het achterliggende zwembad de Zijl, deed veel wenkbrauwen fronsen. Volgens sommigen worden hier drugs gedeald. De gemeente verwacht door de nieuwbouw geen planschade, enig verlies van woongenot voor omwonenden. Zij dekt zich voor deze eventuele onkosten alvast in door de ontwikkelende partij hiervoor verantwoordelijk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *