Leiden heeft een wethoudersploeg met vier vrouwen

Vier dames en één heer worden wethouder, de gratiën van Leiden. Geheel links Marleen Damen (PvdA), zij was eerder wethouder en krijgt nu de portefeuille met o.a. zorg, welzijn. De beslissing over personeelsuitbreiding of taakvermindering van de sociaal wijkteams ligt op haar bordje. Rechts voor haar Yvonne van Delft (GroenLinks) wordt belast met Werk, Economie en Cultuur. Het stijgend percentage bijstandsgerechtigden niet westerse migranten, moet zij oplossen. Schuin er achter Martine Leewis  (GroenLinks) nieuwkomer in de politiek. Zij werkte bij ingenieursbureau Arcades en was bestuurder bij Hoogheemraadschap Rijnland. Duurzaamheid is haar opdracht, bij stortbuien moet water snel afgevoerd worden, klaar liggen voor droogte. Kan zij ook Leidenaren overtuigen hun tuintje te onttegelen? Achter haar Fleur Spijker (D66) nog even advocaat bij Teeken en Karsten, gaat nu 8.500 duurzame woninge bouwen op Leiden grondgebied, waarvan 30% in de sociale sector. Waar? De vijfde wethouder is Paul Dirkse (D66), hij was stadsbestuurder in het vorige college en gaat nu Onderwijs, Jeugd en Financiën doen. Dirkse is de eerste onder zijns gelijken en beheert de geldbuidel. Om al hun plannen te betalen, verhoogt ons nieuwe stadsbestuur de lasten riool – en afvalstoffenheffing en onroerend zaak belasting, die vier jaar later  door verlagingvastgoedbijdrage van Dunea en Alliander wordt gecompenseerd, aldus de nieuwe B&W. Het college wil ook meer meeliften met geld voor de regio en uit Den Haag.

Zouden het D66, GroenLinks en PvdA slagen met 21 van de 39 zetels hun plannen te verwerkelijken? Dirkse: “Wij willen alle partijen bij dit beleid betrekken en dit programma met wisselende meerderheiden uitvoeren”. De eerste reacties van VVD en CDA wijzen niet erg op meewerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *