CDA: Beleidsakkoord heeft geen solide financiële basis

Een auto die rechts knippert en plotseling links afslaat. Hiermee werd de recente coalitievorming van Leiden vergeleken. De bestuurder(s) van D66 en GroenLinks onderhandelden wekenlang met de  VVD en in paar dagen waren zij er met de PvdA uit. Waarom lukte het niet een beleidsakkoord over rechts te vormen en wél over links? Een ingewijde: “Hoe langer met de VVD gepraat werd, hoe meer geschilpunten er kwamen en de PvdA  had niet veel noten op haar zang, zij wilden dolgraag aanschuiven”.

Dorien Verbree, VVD fractievoorzitter, is teleurgesteld. “Wij zijn geen pluche plakkers, voor ónze onderhandelingspunten was te weinig ruimte”. Het stopzetten van het overleg door D66 en GroenLinks kwam voor haar niettemin onverwachts. “Maar gezien het voorliggend akkoord stel ik vast dat D66 en GroenLinks een linksere koers wilden varen”.

Verbree is helemaal niet blij met het beleidsakkoord van D66, GroenLinks en PvdA. Hogere parkeerkosten, OZB lastenverhoging, rioolbelasting en afvalstoffen, zij wijst het resoluut af. Bovendien vindt zij het beleidsakkoord ondernemers onvriendelijk. En als fiets en OV nummer één zijn, dan is de autobezitter de klos.

Breekpunten

Breekpunten in het overleg met VVD en GroenLinks zo bleek in het raadsdebat waren: verschillen van mening over verschillende bouwprojecten (Kopermolen?), autoluw maken van de binnenstad, activeren van burgers, meer camera toezicht en continuering Bed Bad Brood voorziening aan de Maansteenpad (rijkssubsidie vervalt). Ook over de financiën kon de VVD het niet eens worden met haar overlegpartners.

Financiën is ook het onderwerp dat Joost Bleijie (CDA) het meest steekt. Bleijie: “De rekening van dit beleidsakkoord wordt bij de Leidenaren gelegd”. Volgens de Christendemocraat is het spaargeld van de gemeente op en gaan de lokale lasten, die toch al fors zijn, nog meer omhoog. Hij vreest tekorten en denkt dat Leiden financieel kwetsbaar wordt voor tegenvallers. Bleijie: “Het  beleidsakkoord dekt niet de 7 miljoen om te vergroenen, noch de 70 miljoen voor onderwijshuisvesting en evenmin de 15 miljoen voor het sociaal domein”.

En de 8.500 woningen die voor 2030 gebouwd moeten worden? Waar komen ze en zijn daar ook huisjes met een tuintje bij? De Toekantoren langs de A 44 is van de baan. Het de 80 sociale huurwoningen van het Doelencomplex maken, ondanks verkiezingsbeloften van GroenLinks, plaats voor uitbreiding van de Universiteit. Over de bouwplannen bij de Kopermolen, is het beleidsakkoord schimmig. Er wordt niet in ‘t groen gebouwd maar hoogbouw ietsje verderop sluit het beleidsakkoord niet uit. Het verlenen van een vergunning voor het opsplitsen van een woning, de verkamering, wordt (tijdelijk) gestopt, beloofd het nieuwe college met onmiddellijke ingang.  In het gemeenteraadsdebat werd duidelijk dat D66 en GroenLinks nooit overwogen hebben een college te vormen met VVD én PvdA. De collegevormende partijen hebben nu samen 21  van 39 zetels in de Leidse gemeenteraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *