Leiden Zuid-West gedeeltelijk van het gas af

“Ik heb gehoord dat de burgemeester de gaskraan dichtdraait voor onze woningen, maar wanneer sluiten jullie mijn gas af”, vraagt een oude dame van de Aaltje Noorderwierstraat. “U kunt rustig blijven koken op uw gasfornuis mevrouw”, er verandert alleen iets met uw CV”, stelt een medewerker van Libertas Leiden haar gerust.

De firma Linthorst plaatste voor € 1,6 miljoen  een warmtepomp bij het Jacques Urlingplantsoen die met water van 120 meter diepte 400 woningen van centrale verwarming bedient. Een bescheiden stap in de duurzaamheid competitie die woedt: ‘Nederland moet van ’t gas af’.

De locatie in Zuid-West is gekozen omdat er al een apart buizenstelsel ligt voor de gemeenschappelijke  CV. En dat buizenstelsel wordt vanaf nu gevoed door water, 90 kubieke meter per uur van 12 graden, dat vanaf 120 meter diepte wordt opgepompt. Dit warmtevolume wordt   gebruikt om een kleinere hoeveelheid water op 80 C. te brengen. En met die temperatuur wordt het water door de verwarmingselementen in de woningen gepompt.

Gijs Linthorst en zijn broer Gertjan van de gelijknamige firma doen goede zaken met dit concept. Wijken en buurten waar al gemeenschappelijke centrale verwarming bestaan, helpen zij ‘van ’t gas af’. “Alleen dát gas dat voor verwarming van de CV gebruikt wordt, waardoor niet langer gestookt wordt op het CO2 vervuilend aardgas”, benadrukken zij. De investering in de warmtepomp c.a. zoals in Zuid-West,  kost ongeveer € 4.000 per woning.  Alleen met een flinke rijkssubsidie was hier dit project haalbaar”.

Volgens Justin Zwaan, voorzitter van vereniging van eigenaren, betalen bewoners afhankelijk van gebruik nu tussen de € 600 tot € 2.400 per jaar voor warm en koud water en hun verwarming. Met de warmtepomp wordt dat gemiddeld per woning ongeveer € 20 meer, schat hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *