Sportstimuleringsregeling houdt geld over

Voor 2017 en 2018 is een half miljoen euro beschikbaar voor initiatieven op sportgebied. Geld om iedere Leidenaar meer te laten bewegen. Van de 10 subsidie aanvragen in de eerste helft van 2018, werden op advies van een advies commissie 5 gehonoreerd. Jury woordvoerder Lodewijk Kallenberg vindt die oogst tegenvallen. “Verenigingen moet over hun grenzen kijken, meer vernieuwen en initiatieven nemen”, meent hij. Waarom loopt het geen storm op deze subsidiepot?

Kallenberg’s kritiek gold in ieder geval niet Leiden Atletiek, één van de vijf verenigingen die van de gemeente subsidie kreeg voor hun vernieuwend sportinitiatief. Met de € 20.000 die hen werd toegewezen, kopen zij een aantal racerunners, driewieler loopfietsen, waarmee kinderen die niet alleen kunnen lopen, over de atletiekbaan kunnen rennen. De atletiek vereniging leent deze kekke voertuigjes (tijdelijk) uit aan kinderen met een beperking opdat de ouders niet meteen op kosten gejaagd worden. Er kan bij Leiden Atletiek twee keer per week getraind worden, een team van geschoolde trainers staat klaar en de organisatrice is wekelijks een paar dagdelen bezig alles in goede banen te leiden.

Gymsport Leiden krijgt € 13.000 subsidie voor de introductie van een bewegingsdiploma voor kinderen. Hun plan wordt samen met peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang en het basisonderwijs uitgevoerd. Sportief Plus krijgt € 17.000 om ouderen te laten bewegen op hiphopmuziek. Topsport Leiden organiseert met € 6.500 een sportmarkt voor alle Leidse sportverenigingen tijdens de Nationale Sportweek een talent identificatie voor 16- 17 jarigen. En Leiden Road Runners Club krijgt € 2.400 om naast hun activiteit Running Blind, ook Walking Blind te organiseren.

Om in aanmerking te komen voor subsidie moet een spotvereniging of maatschappelijke organisatie een financieel onderbouwd plan indienen. Het idee moet vernieuwend zijn en de deelnemers stimuleren tot structureel bewegen. De aanvrager moet zelf 1/3 van de kosten dragen en de jury overtuigen dat het na de subsidie periode de activiteit wordt voortgezet. Maar dat hebben sportverenigingen niet in kas en lang niet alle activiteiten lenen zich voor sponsoring, werd Kallenberg tegengeworpen.  “Na het binnenhalen van de bijdrage begint het werk pas”, zei een sportbestuurders. Er zijn grenzen aan wat ij aan onze vrijwilligers kunt vragen. Tot 1 oktober kunnen plannen worden ingediend voor de vierde ronde zie: www.leiden.nl/sportstimulering

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *