Lang gehuwde bruidsparen lunch in Hooglandse Kerk

Het echtpaar Los-Hillebrand, 70 jaar samen, was het langst gehuwde echtpaar op de Leidse bruidsparen lunch in de Hooglandse Kerk maandagmiddag. Het geheim van lang huwelijk? “Tijd van leven hebben en op tijd beginnen”. “Mijn vrouw was 18 en ik 20 jaar toen we trouwden”.

Burgemeester Lenferink leeft zich uit met de statistieken van de oudere Leidenaren. Hij bezoekt nog steeds alle Leidse 100 jarigen en 100 plussers, dat waren er 20 in 2018. De oudste Leidenaar is 107. Maar voor een praatje met alle lang getrouwden ontbreekt hem de tijd, zegt hij spijtig. “Daarom laat ik jullie één keer per jaar samenkomen”. Vervolgens gaat hij alle tafels langs om ieder echtpaar persoonlijk te spreken.

In Leiden zijn 263 echtparen die 50  jaar gehuwd (gouden huwelijks jubileum) en aan ieder stuurde hij een felicitatiebrief en een bloemetje. Uitgenodigd voor de lunch werden 78 paren die 60 jaar getrouwd zijn (diamant bruidsparen);  17 die  65 jaar (briljante bruidsparen)  en 2  met 70 jaar (platina bruidsparen). Van die twee was het echtpaar Los-Hillebrand aanwezig. Beide geboren, getogen én getrouwd in Leiden.” Wat is het geheim voor een lang en gelukkig huwelijk? “Veel praten en elkaar de ruimte gunnen, ” adviseert de ervaringsdeskundige. Ten tijde dat zij trouwden eindigde 1 op de 10 huwelijken in een echtscheiding, nu 1 op de 3? “Liefde en partnerschap is nauwelijks veranderd, de grotere  financiële onafhankelijkheid van vrouwen waardoor zij niet meer gedwongen zijn in een slecht huwelijk te blijven”, vindt de Heer Los. En de kinderen?  Even stokt het gesprek, de lip van mevrouw trilt”. ”Het ergste wat je in een leven kan overkomen, is dat je eigen kind overleeft”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *