Historisch water in Leiden

Wethouder Martine Leewis (GroenLinks) ontvangt uit handen van Jan Wieles, secretaris van het Waterambacht, het boekje ‘Historisch water in Leiden’. In het boekje twee vaarroutes, één om het centrum (binnenstad route) en één langs de singels (singelroute). Start en finish van beide routes is de Beestenmarkt.

“Met een snelheid van ongeveer 6 km per uur doe je er ongeveer anderhalf uur over”, aldus de samensteller.  Over alle bezienswaardigheden waar je langs gaat, staat een korte beschrijving van de geschiedenis en bezienswaardigheden. Beide routes zijn ook heel goed te lopen, het boekje is een prachtige wegwijzer voor de wandelaar. ‘Historisch water in Leiden’ werd samengesteld door Piet de Baar en Jan Wieles, de tekeningen en kaarten werden verzorgd door Bert de Jonge. De publicatie verschijnt ter gelegenheid van het Leids Waterjaar 2018.

De publicatie is geïnitieerd door ‘Het Waterambacht’ een organisatie die zich beijvert voor het (weer) opengraven van gedempt stadswater. De Lange Mare staat het hoogst op hun agenda. Behoud van historische structuur van het open water, vermeerdering van de bevaarbaarheid en het oplossen van waterproblemen, zijn hun idealen. Hun laatste wapenfeit was het succesvol bestrijden van een afzichtelijk terras dat boven het water bij Annie’s moest verschijnen. Ook strijdt Het Waterambacht voor goede waterberging waarin regenwater van hoosbuien opgevangen kan worden, niet onmiddellijk wordt afgevoerd naar zee en als buffer dient voor eventuele tijden van droogte.

Aan de hartelijke manier waarop Leeewis Het Waterambacht ontvangt, is te zien dat beiden in hun gedachtengoed veel gemeen hebben. Martine Leewis was voor haar benoeming drie jaar ‘Hoogheemraad’ (ook een soort wethouder) bij waterschap Rijnland.

Het Waterambacht Leiden bracht het boekje uit samen met de Historische Vereniging Oud Leiden. Vanaf 8 juni te koop voor € 4,50 bij de boekhandel, rederijen en Visitor Centre Leiden. Informatie: secretaris@waterambachtleiden.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *