Rembrandt leerde het vak aan de Langebrug

De jonge Rembrandt leerde in zijn jeugd schilderen, tekenen en etsen van zijn leermeester Jacob van Swanenburgh. “Het ventje moet wel een beetje talent hebben anders houdt hij mijn andere leerlingen op”, zei de leraar bij zijn aanmelding. Het atelier waar Rembrandt zich ontwikkelde, kun je sinds enige weken zo binnen lopen. Achterin het atelier staan een paar stoelen, met opgedroogde verfspatten,  waarop je kunt zitten en naar een 7 minuten durend filmpje kijken over Rembrandts jeugdjaren. Zijn eerste schilderijen, hoe hij leerde kleuren mengen, de vriendjes uit zijn klasje, waar hij mee speelde. Hoe gaat ’t nu met Rembrtandt? “Hij is naar Amsterdam gegaan, hij was mijn beste leerling”, zegt Swanenburgh spijtig. “Ik hoop dat hij in de grote stad niet teveel afgeleid wordt en blijft schilderen”.

De studio ‘Young Rembrandt’ is een onderdeel van de stad brede herdenking in 2019 , 350 jaar na zijn overlijden. Young Rembrandt Studio, Langebrug 89 open  van woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. www.leiden.nl/jongerembrandt 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *