De rollator is mijn beste vriend

De hele zomer organiseert de Leidse Rollatorclub elke maandagmiddag wandelingen voor rollatorgebruikers. Sociaal contact en lichamelijke beweging in de vrije natuur is het doel van de uitstapjes. Op 11 juni was de eerste wandeling van dit seizoen met 14 rollatorgebruikers, variërend in de leeftijd van 73 tot 89 jaar. Twee kilometer langs de Kagerzoom met als verste punt de Broekendijkmolen. “Ik woonde vroeger in de De Sitterlaan, zegt een oude dame”, hier ben ik nog nooit geweest”.

Alle deelnemers, allemaal dames deze keer, zijn tevreden over hun rollend hulpmiddel. Zien buitenstaanders de rollator als een onhandige sta-in-de-weg in het winkelcentrum of een aanduiding voor een frêle gezondheid, voor gebruikers is het een waarborg voor mobiliteit. “De rollator is mijn beste vriend, die altijd voor mij klaar staat”. Versleten wervels, evenwichtsstoornissen of onbetrouwbare knieën, de rollator is voor veel ouderen dé oplossing.

De tocht gaat langs ‘De Zijl’ over onverharde paden over het eilandje  Stengen en vervolgens naar de molen. In 1972 is de oorspronkelijke molen die de Broek en Simontjespolder bemaalde afgebrand en vervangen door een Haarlemse molen. Er viel minder te malen want de polder werd in de 70’er jaren voor  80% bebouwd met wat nu de Merenwijk heet. Bep van Houten, de IVN gids, heeft genoeg gespreksstof. “Dames gaat u er maar even bij zitten, u heeft toch niet voor niets uw eigen bankje mee genomen”.

Mevrouw Van Gulik (89) is de oudste van het gezelschap, zij woont in Schouwenhove. Zij wordt als alle  anderen gehaald en gebracht met busjes van Roomburg. “De capaciteit van de busjes, 14 personen, bepaalt ons aantal deelnemers”,  verteld vrijwilligster Hanneke van Veen. “Voor de vervoersfaciliteiten zouden wij nog best wat extra steun kunnen gebruiken”. Aanmelden voor de volgende rollatorwandeling kan via de receptie van Roomburgh 071 589 22 00.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *