Door foute leefstijl gaan we pillen slikken

Als de arts David van Bodegom terugkeert van zijn promotieonderzoek uit het Afrikaanse ontwikkelingsland Ghana, besluit de dokter selectief pillen voor te schrijven. “Pillen zijn om ziekte te genezen, niet om mensen gezond te houden”. Zijn boek met dat inzicht ‘Ontpillen’ werd donderdag bij Kooyker gepresenteerd. 

De gemiddelde Nederlander slikt in zijn leven 50.000 pillen. Vier miljoen landgenoten nemen een pilletje tegen hoge bloeddruk, één miljoen bestrijdt zo hun suikerziekte, ongeveer een zelfde aantal kan zijn medicinaal slaapmutsje niet missen.

“Dat ter bestrijding van ziektemedicijnen worden voorgeschreven, daar is natuurlijk niets op tegen”, zegt arts en wetenschapper Van Bodegom. Zijn kruistocht is tegen de hoeveelheden geneesmiddelen die weggeslikt worden tegen, hoge bloeddruk, ouderdomssuiker, slaaploosheid en maagzuur oprispingen. “Er zijn betere middelen om ons lichaam weer in de pas te laten lopen”, aldus Van Bodegom.

Leefstijl

Ouderen in Ghana lijden vrijwel nooit aan deze welvaart ziekten. In ons land daarentegen slikken wij de gevolgen van ons decadente Westerse leefstijl elke dag weg.  ‘Ontpillen’ staat boordevol praktische leefstijltips. Hoge bloeddruk:  Een paar uur bewegen per week of een paar kilo afvallen verlaagt de bloeddruk, minder zout en meer groente en fruit eten. Drink meer groene of zwarte thee. Ouderdomssuiker wordt bestreden door een gezonde leefstijl. Veel zitten is risico verhogend, koffie daarentegen heeft een beschermende werking. Wie last heeft van slapeloosheid, doet er goed aan een vast slaapritme aan te houden, te slapen in een donkere, koele en stille ruimte. En neem een rustige aanloop naar bed. TV op de slaapkamer, fout. Seks is goed, je slaapt sneller snel in. En nu het daar toch over hebben. De 120.00 mannen die stiekem (blauwe) pillen tegen erectie stoornissen slikken, worden ook wijzer van het boekje van Van Bodegom. Veel tips en aanwijzingen voor het ‘Ontpillen’ die uitsteken boven de uitgesleten adviezen: niet roken, meer bewegen en matig met eten en drank.

Voor af en toe

Willeke van der Meer, eigenaar van boekhandel  Kooyker, draait verlegen in haar stoel. Als goed gastvrouw zet zij voor na afloop van elke boekpresentatie wijn, fris en wat hapjes klaar. “Af en toe mag je zondigen”, redt Van Bodegom de situatie: “Het leven moet ook een beetje leuk blijven”.

David van Bodegom (1978) is verouderingswetenschapper bij het kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing.  Zijn boek Ontpillen; ISBN 9789045036243 (336 pagina’s) kost € 19,90 en is uitgegeven bij Atlas contact Amsterdam.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *