Lammerschansdriehoek wordt  een levendig en jong gebied.

Fleur Spijker, D66 wethouder duurzame verstedelijking, schroefde vorige week de eerste paal in de grond voor fase 2 van  woningen in de ‘Lammerschansdriehoek’, het project ‘Yours’. Fase 1, bestond uit 583 studentenwoningen en 208 koop – en huurwoningen, ze waren zo weg. Nu fase 2, met  400 huurappartementen voor young professionals en ruim 650 studentenwoningen, over 2½ jaar klaar.

Het was voor de nieuwe wethouder Spijker haar allereerste paal, zij droeg voor deze gelegenheid elegante laarsjes mét naaldhakken. De bouwvakkers op zijn plompe met stalen neuzen versterkte veiligheidsschoenen,  waren aangenaam verrast van al het moois. “Handig”, zei een werkman achter onze fotograaf, met zulke  hakjes kun je goed markeren waar de heipalen moeten komen.

Wethouder Spijker schroefde de eerste van 600 heipalen. “Heien doen we hier niet, daar hebben de buren last van”, zei de werkman. Holle buizen en ze gaan 36,85 cm. de grond in. Vervolgens worden de buizen volgestort met beton, ’t staat als een huis. Waarom precies 36,85 meter? “Ja, dat zit zo, wij staan hier op 35 cm. boven Nieuw Amsterdam Peil (NAP) en de heipalen moeten naar 36 ½ meter.

Duurzaam

Er wordt duurzaam gebouwd, benadrukt Spijker in haar toespraakje. De werkman legt ‘t even uit: “Geen gasaansluiting, zonnepanelen op het dak en warmtepompen die met de luchttemperatuur verschillen de woningen verwarmen”.

Deze woningen worden gebouwd voor studenten en promovendi die er nu nog niet eens zijn! De gemeente Leiden bouwt de woningen voor toekomstige studenten van het ROC, Universiteit en  Hogeschool Leiden.  In de wetenschap dat studenten zich bij hun studiekeuze, behalve door goed onderwijs, ook laten leiden door de kans op een goed betaalbare woning. De huren bij Yours worden gemiddeld € 417 (inclusief huursubsidie). Drie maanden voor oplevering kan men zich aanmelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *