Beter buurtcontact met een sociale sofa

Dit is de wijkwens van de Burgemeester en Professorenwijk, deze ‘sociale sofa’. Jeannette Vader, directeur van de Leidse Sociale Wijkteams (links) en wijkvereniging bestuurslid Karin Jansen, onthulden het artistieke  zitmeubel. De betonnen bank ingelegd met ontelbare mozaïek steentjes komt op de groenstrook te staan hoek Franchimontlaan en Melchior Treublaan. Het plezier en contact tussen de vrijwilligers tijdens de bouw van de wijkbank, is nog maar een voorproef op de functie die de sociale sofa is toegedacht.

Door de regen kon het kunstwerk niet verplaatst worden en werd in het bijzijn van vrijwilligers en belangstellenden onthuld in de ‘Buurtschuur’ van woningcorporatie ‘Ons Doel’. De bank is een eigen ontwerp van een fantasievolle  bouwtekening. Een tiental vrijwilligers werkten er uren, dagen maanden aan. De sociale sofa wordt dé ontmoetingsplek voor de buurt.

Kom even zitten

Je kunt je er zo maar wat bij voorstellen. Bijvoorbeeld als je kleindochter de vorige week getrouwd is, moet je daar vooral even op die bank gaan zitten en vergeet niet wat foto’s van het huwelijk mee te nemen. Wis en waarachtig dat er iemand langs komt, die vraagt: Wanneer trouwde jouw Sanne ook weer? En dan zeg je: “Het was vrijdag, kom even naast mij zitten Buuv, dan laat ik je wat foto’s zien”.

De idee van de  sociale sofa ontstond op een Kerstborrel twee jaar geleden, die als motto had:  ‘Iedereen hoort erbij.’ “Iedereen kon zijn of haar wijkwens in de Kerstboom hangen”, vertelt Manon van der Hoeven van Libertas Leiden. Zij herinnert zich dat daar ook het initiatief ontstond van de , social pickers’. Bewoners de wijk ergernis nr. 1, zwerfvuil bestrijden. Waarom heten die nou ‘social’ pickers? Omdat ze gezamenlijk een buurt ergernis oplossen, resultaat:  minder zwerfvuil en meer onderling contact.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *