Groene Vitality Walk door Burgprofwijk

De Vitality Walk ging deze keer door de Burgemeester – en Professorenwijk. De organisator Leyden Academy for Vitality and Aging had een traject uitgestippeld kriskras door de Burgprofwijk over veel groen en langs mooie bomen, een verrassing voor de ca. 20 deelnemers.

De route vandaag gaat langs bekende gebouwen en met gras begroeide kades. De start is bij het voormalig Joods Weeshuis waar op 17 maart 1943 Joodse kinderen door Nazi’s werden afgevoerd naar concentratiekampen. We staan niet te lang stil bij deze verdrietige plaats. We slaan de Lorentzkade in en lopen langs de waterkant op een gras pad. Lorentz was een razend knappe natuurkunde professor, hij won een Nobelprijs in 1902. Voor de Rodenburgermolen uit 1893, die vroeger de Rodenburgerpolder bemaalde, links af. Vrolijke kinderstemmen, we naderen een school.  De Lorentzschool aan de Van Vollenhovekade die een half geslaagde actie voerde om speelplek voor de kinderen te behouden. De gepande hoogbouw gaat niet door, woningen komen er wel. Langs de hockeyvelden. Door de populariteit van de sport barst men uit z’n accommodatie, voor uitbreiding ter plaatse is geen ruimte.

Voor chillen geen tijd

Op een veldje ernaast organiseert de Vitality Club elke morgen op weekdagen sportief bewegen. Je kunt je nog aanmelden. Rechts passeren rechts een flatgebouw tot de jaren ’70 het hoogste gebouw van Leien, nu De Stadswachter naast winkelcentrum De Luifelbaan, 72,5 meter hoog. Links af voorbij de hoofdvestiging van het stedelijk Gymnasium aan de Fruinlaan. Het is een van de oudste gymnasia van Nederland en met 1.800 leerlingen, de grootste (zelfstandige) school van ons land. Op de andere hoek aan de Burggravenlaan Hosice Isoria.  Hospice Issoria geeft met geweldig veel vrijwilligers zorg aan mensen waarvan verwacht wordt dat zij op kort termijn overlijden.

Vervolgens de Zoeterwoudsesingel en oversteken naar het Plantsoen.  Een bankje aan de waterkant nodigt wandelaars uit om hier te chillen. Maar wij hebben geen tijd om te relaxen of een beetje rond te hangen. Links af de Van Disselbrug over, recht tegenover de brug een beeldje van korfballers, verstilde figuren van Trigon de vereniging die verderop haar clubhuis heeft. Wij gaan rechtsaf en volgen de Cronesteijnkade, op de hoek de Oud Katholieke kerk. Deze kerk heeft gehuwde priesters en priesteressen, ze doen lekker alles van Rome verbiedt, staat op hun site. We arriveren bij de Rodenburgerstraat, 1 uur en vier minuten gelopen, 4,02 km en mooi 388 calorieën verbrand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *