Lakenplein woningen streven naar ’0’ op de meter

Het Lakenplein, 64 sociale huurappartementen op een rij, werd vorige week officieel geopend.  Jet Bicker Caarten van woningcorporatie Portaal Leiden overhandigde bij die gelegenheid het eerste fotoboekje aan een Hans van der Lier lid van de bewonerscommissie. De bewoners van het Lakenplein komen grotendeels uit de Zeeheldenbuurt waar zij moesten vertrekken omdat hun woningen gesloopt werden. Onder de Lakenplein woningen is een parkeergarage en voor het huis, op het oude parkeerterrein, een park. Als naam hiervoor doet  ‘Tiny forrest de ronde.

Het Lakenplein zijn sociale huurwoningen, huren onder de grens van ca. € 700 (exclusief huurtoeslag). Bij de woningen werd ‘gestreefd’ naar nul op de meter, dat wil zeggen dat geen fossiele brandstoffen gebruikt worden. Aan duurzaamheid werd veel aandacht besteed. Voor energie opwekking liggen  7 zonnepanelen op het dak van ieder huis. Vanaf ca. 100 meter diepte wordt grondwater van een tempratuur van ongeveer 15 graden Celsius opgepompt en middels een compressor naar 60 graden opgewarmd. Verder wordt uit de (vervuilde) ventilatielucht, warmte gegenereerd dat door de mens en apparaten in temperatuur werd verhoogd, gezuiverd en de warmte energie eruit gehaald. “Mijn energierekening is stuken lager dan vroeger”, zegt een bewoonster enthousiast.  En dat mag ook wel want  de investering voor deze energieopwekkende technieken  beloopt in enkele 10.000 euro’s per woning. De rekening voor duurzaamheid wordt gewoon op een ander plaats gelegd.

Barbapapa huis

‘Huup, huup, Barbatruc’. Dat riep het vrolijke veelvormige TV-figuurtje als het een andere gedaante aannam. En wat heeft dat met het Lakenplein te maken? In de rij woningen van het Lakenplein zijn minder draagmuren. De huizen kunnen aangepast worden aan veranderende woonwensen. “Van vastgoed naar flexigoed´, zegt de bouwer. Een huis met drie slaapkamers kan zomaar worden verbouwd  worden naar twee éénpersoons slaapkamer woningen. Kinderen het huis uit, kleiner wonen, verhuizen? Nee, blijf zitten waar je zit. En de voordeur. Niet op alles is al een pasklare oplossing, Meer vraag naa meer slaapkamer woningen, ‘Huup, huup, weer zo’n truc. Het zijn mooie woningen, de bewoners zijn best tevreden al moeten er nog wel wat kinderziektes worden opgelost, zeggen zij met vertrouwen. Duurzaam is goed, we kunnen de aarde niet blijven uitputten, dat zeggen de Lakenpleiners ook op hun feestje. Wist u waar de aanduiding ‘duurzaamheid’ vandaan komt? Van het woord ‘duur’. En laten wij voorlopig maar tevreden zijn met de inspanning om te streven naar nul op de meter. Een deskundige weet te melden dat de laatste 20% om een volledig evenwicht te krijgen tussen opgewekte en gebruikte energie 80% is van de kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *