Maiden speeches in de raad een feel good voorstelling

Het is traditie dat ieder nieuw gekozen raadslid in zijn debuutrede zijn gedachten mag laten dwalen, ver voorbij de horizon van het agendapunt. De pas gekozen veelal jonge raadsleden toonden in de eerste bijdrage in de gemeenteraad motivatie, dadendrang en deemoedige dankbaarheid. Bevoorrecht door afkomst, studie, inspirerende ouders en god ontbrak evenmin in het rijtje. Het was een ‘feel good’ voorstelling in de raadszaal met beleefde applausje na ieders optreden. “Mijn icoon van zeggenschap is Pieter Adriaensz van der Werf”, zei Maarten Kersten van Partij Sleutelstad.

Het is puur toeval wanneer een nieuwbakken raadslid zijn maidenspeech houdt. En van het rijtje nieuwelingen donderdagavond zouden slechts weinigen het onderwerp ‘Bedrijfs- en Pleziervaartuigenverordening’  gekozen hebben. Op een enkel uitzondering na zijn de nieuwe raadsleden jonge mensen gedreven door en variërend mengsel van ambitie en maatschappelijke betrokkenheid. Begeestering is wel nodig, want wie brengt het op 3 á 5 avonden per week over soms taaie onderwerpen te vergaderen naast een (fulltime) baan. En de vergoeding van raadsleden is € 1.658 per maand plus  € 170 onkosten. Voor sommige professionals een uurtarief.

Erudiet

“Moet ik nou op mijn leeftijd een Maiden Speech houden”, begint Maarten Kersten (72) fractievoorzitter van Partij Sleutelstad zijn debuutrede. Hij vervolgt: Het woordMaiden’ komt van  de Keltische naam Maiden Castle bij Dorchester en betekent Grote Stad”. Nou weten alle jonge academici in de raadszaal dat hij ook erudiet ben, maar wel college liep met hun vaders en moeders.

“Burgerzeggenschap en sociale gerechtigheid zijn de speerpunten van Partij Sleutelstad. Onze icoon  burgemeester tijdens het Spaans beleg die ultieme zeggenschap gaf aan zijn burgers. Van der Werf stelde zijn creperende burgers zijn lichaam ter beschikking,  onder het uitroepen van:  Ik moet tóch dood, elk stukje van mijn lichaam mag verdeeld worden onder de hongerenden”. “Zelfopoffering en gehoor geven aan de stem des volks, dat maakt Van der Werf in Kersten’s ogen een held. Stadreferenda houden over belangrijke onderwerpen, zo vertaalt hij de opofferingsgezindheid van de oud-burgemeester..

Levenservaring

Kersten is Egyptoloog/archeoloog. Omdat hij lekker kon vertellen, werd hij ook reisleider. En omdat hij goed kon organiseren, kocht hij zich later in bij reisbureau LITO in de Steenstraat. Hoe is om failliet te gaan, die ervaring deed hij ook op. Politieke ondervinding deed hij al in zijn jonge jaren op als Kersten lid van het jongeren parlement namens de JOVD, de VVD jongerenclub. Later  afdelingsbestuurder van de PvdA  in Breda. Liberaal of socialist, Kersten wist het toch beter. Dus begon hij iets voor zich zelf bij Partij Sleutelstad (PS).  Bij de laatste verkiezingen kwam hij met twee leden in de gemeenteraad. Kersten: “Ik werkte 15 jaar als journalist, heb mij ingezet voor huurdersbelangen en uitgeprocedeerde asielzoekers en rolde in de kunstroutes”. “Maar nu vergeet ik helemaal het allerleukste, ik ben twee keer overgrootvader”. Raadslid Kersten krijgt na zijn maiden speech gezellig applausje van zijn mede-raadsleden. Wat levenservaring in de gemeente raad is helemaal niet fout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *