Zomervisite en snuffelen in ouderenzorg

Veel jongeren hebben een weinig positief beeld van de ouderenzorg. Zij associëren oud met versleten, saai en ziekte. En zij zijn jongen en ‘ze willen wat’ Leyden Academy on Vitality and Ageing en het  Jo Visser fonds gaan daar verandering in brengen. Door contact tussen (aankomende) studenten Zorg & Welzijn met ouderen te stimuleren, willen zij dit beeld kantelen. Het project: ‘ Zomervisite’.

In juli en augustus kunnen 16 – tot 25-jarige jongeren met ouderen die in een verpleeghuis wonen in de ouderenverzorging snuffelen. Bijvoorbeeld door samen een oudere een wandeling maken, met hen naar muziek luisteren, een boodschap doen, een spelletje of naar de bioscoop te gaan. De studenten krijgen een vergoeding van 7,50 euro per uur bij een volle stempelkaart van 25 uur.

Zomervisite is mede ingegeven door de voorspelde personeelstekorten. Veel studenten kiezen nu voor de opleiding Verpleegkunde maar minder dan 5 procent van hen belandt in de ouderenzorg. Met het groeiend aantal ouderen is deze ontwikkeling zorgwekkend. In Nederland wonen ongeveer 110.000 mensen in een verpleeghuis, en in 2025 zijn dat naar verwachting ruim 140.000 . Nu al zijn er ruim 10.000 vacatures in deze sector. De ervaring leert echter dat als studenten persoonlijk in aanraking komen met ouderen zij vaak hun mening drastisch herzien. De contacten met bewoners van verpleegtehuizen is vergeleken bij ziekenhuizen persoonlijker, langduriger en intenser.

De organisatoren willen jonge mensen verleiden een loopbaan in de ouderenzorg te kiezen. Door persoonlijk, gelijkwaardig contact ontstaat wederzijdse waardering en wordt het beeld over ouderenzorg bijgesteld. Dat bevestigen de deelnemers aan de eerste Zomervisite en Herfstvisite in 2017. Voor meer informatie over Levensles en Zomervisite ga naar www.iklevensles.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *