Merenwijk beter bereikbaar.

Sinds een aantal jaren rijdt de stadsbus rond de Merenwijk in één richting, met de klok mee. Merenwijkers die zijn aangewezen op openbaar vervoer kunnen wel heen maar niet terug naar de Kopermolen, apotheek of de huisarts. Nelly de Kok van het ‘Buscomité’ bood wethouder Martine Leewis een rapport aan met grieven van de bewoners. Gaat de bus straks weer in twee richtingen en 4 keer per uur rijden?

Een paar jaar geleden was het op eens gedaan met het twee richting busverkeer in de Merenwijk. De aanrijstrook voor de bushaltes werd parkeerruimte waar in de wijk grote behoeft aan was. Bij invoering van twee richting verkeer moet de wijk deze parkeerplekken weer inleveren.

In het rapport ‘Merenwijk beter bereikbaar’ van het Buscomité staan verbetervoorstellen. Eén van de suggesties biedt een (tijdelijke) oplossing voor de meest schrijnende klachten over slechte bereikbaarheid van artsen en winkels. Het rapport is opgesteld door LB Mobility, een in de Merenwijk gevestigd adviesbureau dat zich bezig houdt met bereikbaarheid en kwaliteit van openbaar vervoer.

Tegengestelde lus

In dit voorstel laat Arriva bus 3 en 4 vier keer per uur in beide richtingen rijden langs halte Vossebes ter hoogte van de spoorlijn. De lijnen 3 en 4 in de Merenwijk rijden een tegengestelde lus. Vanaf het station slaat lijn 3 op de Gooimeerlaan rechtsaf richting winkelcentrum om vervolgens via de gehele rondweg de Merenwijk weer te verlaten. Lijn 4 doet dit juist andersom. Per rijrichting is er een halfuur frequentie. Deze oplossing kost niets extra.

Nadeel van deze variant is wel dat bij de meeste haltes bussen niet iedere 15 minuten vertrekken, maar in een 10/20 minuten patroon. Ook moeten reizigers van tevoren goed opletten aan welke kant van de weg ze moeten opstappen. Richting Leiden Centraal is dat voor de lijnen 3 en 4 verschillend en dat kan voor de reizigers verwarrend zijn. Bij de presentatie van het rapport beloofde Wethouder Leewis samen met de Provincie Z-Holland en Arriva naar deze oplossing te kijken.

Knelpunten

Volgens het bus rapport resteren nog tal van knelpunten voor de Merenwijkers.  Zij hebben behoefte aan een goede busverbinding met Leiderdorp, met name naar het Alrijne Ziekenhuis. Nu moeten ze eerst vanuit de Merenwijk naar Leiden Centraal om vandaar een bus te pakken naar het Alrijne Ziekenhuis. Uit het oogpunt van reistijd, gemak en kosten is dit bezwaarlijk. Ook het Alrijne Ziekenhuis Leiden (Diakonessenhuis) is alleen met een overstap bereikbaar. Het rapport bekritiseert ook de veiligheid van de halteplaatsen Fakkelgras, Broekweg en Vossemeerlaan. Het fietspad loopt achter het perron langs hetgeen door reizigers bij uitstappen gevaarlijk is.

De Merenwijkers willen ook herinvoering van de kwartierdienst van en naar de Breestraat voor de markt, stadhuis en horeca. In de huidige situatie vindt men de wachttijd zowel overdag, maar zeker in de avonduren (eenmaal per uur) een bezwaar. Ze willen ook een latere verbinding vanuit het centrum terug naar de Merenwijk. Nu gaat de laatste bus om 11.10 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *