Eén brandweerkazerne voor de regio

Er komt een brandweerkazerne met 180 woningen erop of ernaast op de plaats van het postkantoor aan de  Schipholweg. De appartementen zijn kopers en huurders met een middeninkomen. De nieuwe brandweerkazerne ‘Schipholweg’ vervangt de kazernes Gooimeerlaan (Leiden Noord); Rooseveltlaan (Leiden-Zuid) en die in Oegstgeest en Leiderdorp.

Het oude postkantoor Schipholweg 130 staat al enige jaren leeg. Het is een prima woonlocatie zo dicht bij openbaar vervoer. Behalve een nieuwe brandweerkazerne komen hier 180  grotere – en kleinere appartementen voor middeninkomens. Koop en huur, in huur variërend tussen € 700 en € 1.000 . Er is beperkte parkeerruimte in naaste omgeving, de parkeernorm varieert naar grootte van de woning en ligt tussen van 0,4 tot 0,9 . Voor de bouw is voorgeschreven dat bewoners en vaste gebruikers (werknemers) op eigen terrein moeten kunnen parkeren. Bezoekers kunnen hun auto kwijt in de Lammermarktgarage of op  het parkeerterrein van Lugdunum aan de Oegstgeesterweg.

Opkomsttijd brandweer

Volgens de gemeente verbetert de aanrijtijd voor de brandweer met ingebruikneming van de kazerne ‘Schipholweg’ in grote delen van Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest. De verandering voor de gemeenten Leiderdorp en Oegstgeest is zelfs zo danig dat er geen operationele noodzaak meer bestaat voor het openhouden van de met vrijwilligers bemenste  brandweerkazernes daar.

Volgens wettelijke normen moet de brandweer binnen 8 minuten bij alle woningen in de regio zijn die zij bedient. De z.g. opkomsttijd is de tijd tussen de melding en het moment dat de brandweer ter plaatse is. Voor beoordeling van de aanrijtijd moet behalve met de afstand ook rekening gehouden worden met  verkeersbelemmeringen, zoals bruggen en tunnels waar het verkeer kan vastlopen.

Overlast

Met de sluiting van vier kazernes wordt € 644.600,- per jaar bespaard. De jaarlijkse exploitatiekosten  voor de kazernes Leiderdorp, Oegstgeest en Leiden Noord en – Zuid os nu € 1.081.100,- per jaar.  Ter voorkoming van geluidsoverlast zetten de brandweervoertuigen bij  uitruk pas hun sirene pas aan als zij op de Willem de Zwijgerlaan of rijden in de richting de Stationspleintunnel. De brandweer rukt uit via de bestaande toegangsweg vanaf het perceel naar de Schipholweg. Met een knop kan de brandweer de verkeerslichten op de Schipholweg op rood zetten, waardoor de brandweer voorrang heeft. Met waarschuwingssignalen worden voetgangers en fietsers op de Schipholweg gewaarschuwd. Over de geluidsoverlast van het nabijgelegen spoor wordt geen informatie verstrekt. Maar een balkonnetje aan de achterkant voor de middagzon, zit er waarschijnlijk niet in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *