Bier drink je bij Werfpop uit gesubsidieerde eco-glazen

Wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) tapt onder het toeziend oog van Jeroen van der Lippe op Werfpop het eerste glas bier in een eco-glas. Een duurzaam hard plastic glas dat hergebruikt kan worden. Dit jaar geen tapijt van gestampt plastic in de Leidse Hout. Het statiegeld van een glas bedraagt € 1,40.  Om de organisatoren van Werfpop te verleiden deze bewerkelijke eco-glazen te gebruiken, stelde de gemeente zich voor € 15.000 garant  voor een eventueel exploitatieverlies.

Zondag onder ideale omstandigheden was de 37e editie van Werfpop in de Leidse Hout. Een groot feest zonder incidenten bezocht door ongeveer 19.000 mensen. Wethouder Van Delft zei na het tapbiertje: “De gemeente waardeert het enorm dat de organisatoren van Werfpop het experiment met eco-glazen aandurven”. Invoering van eco-glazen bij een groot evenement geeft de organisatoren veel lastigheden”. Zij rekent er niettemin op dat eco-glazen ook gebruikt gaan worden op andere grote Leidse evenementen, zoals 2 en 3 oktober en Koningsdagdag.  Onderzoek toont aan dat gebruik van één eco-glas gelijk staat aan 60 wegwerpbekers, de glazen 100% recyclebaar.

Het Werfpop festival is gratis, de inkomsten komen van grote sponsors, zoals de gemeente Leiden, Fonds 1818 en firma Boonekamp. De consumpties zijn de andere inkomstenbron. Bier en softdrinks één muntje (€ 2,85) . “De introductie van eco-glazen is voor ons een behoorlijke kostenpost, die niet uit de normale exploitatie kan komen”, zegt Van der Lippe. Het heffen van statiegeld, een half muntje ( €1,40), het uitpakken, verstrekken, innemen van de glazen, spoelen, terug betalen statiegeld en inpakken, is veel extra werk.

Na afloop van het festival is redelijk tevreden over het aantal bezoekers maar bezorgd over de exploitatie. Heeft u de hele € 15.000 garantie nodig om het gat in de exploitatie te dichten? Van der Lippe: “Dat ga ik deze week uitrekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *