Beheer in Beeld

Gedurende een jaar volgde fotograaf Jean Paul Witteman medewerkers van het gemeentelijk ‘Cluster Beheer’. “Toen kwam ik er pas achter wat deze mensen allemaal doen om onze stad schoon, heel en veilig te houden”, zegt Witteman. Zijn foto’s van deze noeste werkers én hun werk, zijn te zien in de hal van het stadhuis. De eerste bezoekers van de fototentoonstelling, zij zelf, verdrongen zich voor de foto’s. “Kijk, dat ben ik, sta ik er goed op, of sta ik er góéd op?

Een deel van het taak van ‘Beheer’ is zo gewoon en vanzelfsprekend dat het alleen opvalt als het werk niet gedaan wordt. Zo v(g)ewend zijn we Leidenaren dat de straat geveegd, het groen onderhouden en afval wordt opgehaald. En met het onderhoud van wegen, bruggen, riolen en waterkanten, speelplekken en straatlantaarns, is het al niet veel anders, wij inwoners van Leiden mopperen alleen over de oorzaak van vertraging of ongemak. “Ik neem m’n petje voor hen af, wat ze zo dagelijks presteren”, zegt Witteman die alles door het oog van de camera zag. En hij vervolgt: “Daarom is het fijn dat ik deze mensen in hun dagelijks werk eens in ‘t zonnetje zet”.

Leidinggevende Wendy Kooistra over haar dienst: “Beheer heeft ca. 360 medewerkers en is daarmee een van de grootste diensten van de gemeente. Bij de gemeente Leiden werken ca. 1.100 ambtenaren. “Tot onze taken behoren behalve beheer van de openbare ruimte ook het beheer van gemeentelijk vastgoed (eigen gebouwen), zwembaden en sportaccommodaties”.

En wat valt er zoal te onderhouden en te beheren in Leiden? Kooistra haalt even diep adem: “Vier miljoen vierkante meter groen, 518 bruggen;  351 km riool; 16 fonteinen;  1700 speeltoestellen; 2. 200 bankjes; 9 sportcomplexen;  4,4 miljoen m2 weg. En dan heb ik het nog niet eens gehad over  22.000 minicontainers, 700 ondergrondse huisvuilcontainers en 1.200 prullenbakken”.

De tentoonstelling ‘Beheer in beeld’, 34 foto’s van J.P Witteman (Bureau J.P.) ‘Voor én achter de schermen van Cluster Beheer’ is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het stadhuis. Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur; op donderdagavond tussen 17.00 en 20.00 uur en op zaterdagochtend tussen 9.00 en 13.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *