Drukke Zijlbrug fietspad wordt opgeheven

Als u straks terugkomt van vakantie en over de Zijlbrug en langs de Noordzijde (Merenwijk kant) wilt fietsen, denkt u misschien dat de opheffing van het pad tijdelijk is. Ze zijn aan het werk aan de Zijlbrug, toch! Mis, deze afsluiting is definitief, het drukke fietspad aan die kant is opgeheven. Echt waar, het staat in de plannen voor de ‘Ringweg Noord’. 

“Met het opheffen van het Noorzijde fietspad laat de gemeente de belangen van het autoverkeer prevaleren boven die van de fietsers”, zegt Wilna Lubbers uit de Merenwijk. “De veiligheid van de fietsende scholieren, woon-werkverkeer en recreatiefietsers is in het geding door al het verkeer naar de overzijde te geleiden”.

Bij het groot-onderhoud van de Zijlbrug door de Provincie Zuid-Holland en opheffing van het fietspad, loopt men vooruit op de aanleg van de Leidse Ring Noord. De gemeente lift mee op kosten van de provincie. “Bij mij bestaat de indruk dat aan de opheffing van dit fietspad weinig ruchtbaarheid gegeven”, zegt Lubbers. Zij bezocht de informatieavond in het ‘Gebouw’, was toen de enige Merenwijker en stelde kritische vragen.

Lubbers ging op een ochtendje langs het met opheffing bedreigde fietspad zitten en telde het aan fietsers tussen  8.00 en 8.15 uur. “Het waren 260 fietsers en terzelfder tijd aan de overkant, fietspad Zuidzijde, 140.  Samen 400 fietsers soms hele kolones. Tussen 15.00 en 18.00 uur weer  spitsuur. Het gaat de hele dag door, honderden scholieren, forenzen, recreanten.

Volgens plan wordt het fietspad aan de Zuidzijde verbreed naar 3,5 meter. Zolang er geen tunnel is onder de kruising IJsselmeerlaan/Sumatrastraat wordt  fietskruispunt bij de stoplichten bij Huisman angstwekkend overbevolkt. En de fietsers die heen of terug van school of kantoor de Willem te Zwijgerlaan oversteken, zullen door hun aantallen de doorstroming van de Ringweg Noord belemmeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *