Is Leiden binnen vier jaar vuurwerkvrij?

In haar laatste vergadering voor de zomer besloot de gemeenteraad in jaarlijkse stapjes vóór 2020 al het vuurwerk in de gemeente te verbieden. Het voorstel ‘vuurwerkvrije gemeente’ werd behalve door initiatiefneemster Martine van Schaik, Partij voor de Dieren, gesteund door PvdA, GroenLinks, SP, D66 en ChristenUnie.  Tégen stemden CDA, Partij Sleutelstad en VVD. Tom Leest (VVD) “Wij zijn niet vóór vuurwerk maar tégen verbieden”.

De afgelopen jaren stelde de gemeenteraad jaarlijks parken en plekken bij ouderen en zieken vast waar niet geknald mocht worden. Achtereenvolgende gemeenteraden kozen al polderend voor de olievlek strategie. Een vuurwerkverbod op steeds meer plaatsen met de hele stad als wenkend perspectief. Oeverloze politieke onenigheid in welsprekendheid wedstrijden die steeds wél leidden tot handhaafbare besluiten.

Knapste kindje van de klas

Maar dit jaar hadden vuurwerk tegenstanders een machtige bondgenoot. De Raad voor de Veiligheid met een kritisch rapport vertelde wat iedereen al wist dat ‘Oud en Nieuw’ vuurwerk veel materiele schade, oog en handletsel veroorzaakt. Het lag op de weg van Minister Grappenhaus (Justitie) om vervolgens landelijk iets te regelen. Maar die paste wijselijk en verwees de verantwoordelijkheid naar de gemeenten. En als de landelijke overheid het laat afweten, werkt dat in Leiden als een rode lap op een stier. Leiden wil zo ontzettend graag het knapste kindje van de klas zijn. ‘Leiden de eerste vuurwerkvrije stad van Nederland’, gonsde het door de raadszaal’. Het hart van menig raadslid begon sneller kloppen.

“Het feest dat ‘Oud en Nieuw’ behoort te zijn, is gierend uit de hand gelopen”, zegt Van Schaik. Echt niet mijn idee van een feest, als er gewonden vallen, milieu- en natuurschade wordt toegebracht en mens en dier angstig gemaakt worden”. En Van Schaik vervolgt: “Het is tijd om dit feest opnieuw uit te vinden, een nieuwe traditie creëren, waarbij het belang van mens, dier en natuur beter in evenwicht is”

Handhaven

Tom Leest (VVD): “Je moet pas een bestuurlijke maatregel nemen als je die kunt handhaven”. “Ik ben persoonlijk niet zo van verbieden of betuttelen”. “Maar als aantallen Leidenaren er plezier aan beleven om met familie, buren op verantwoorde wijze consumenten vuurwerk af te steken. Wie ben ik dan om dat te verbieden. Omdat kleine groep zich misdraagt?” Er zitten simpelweg teveel haken en ogen aan een verbod, vindt hij. En overtreding van een volledig vuurwerkverbod valt volgens hem niet te handhaven. Als  wetsovertredingen ongestraft blijven, kan dat leiden tot gezagsondermijning. De volgde keer als je bekeurd wordt voor een kapot fiets achterlichtje, zeg je tegen de politieman: “Waar was u, agent met bekeuren toen met ‘Oud en Nieuw’ voor mijn deur Chinese rollen en nitraatbommen werden afgestoken?

Partijen in de raad denken over een centrale vuurwerkshow in het centrum van de stad. Leest: De VVD is heus niet tegen zo’n vuurwerkshow, maar wij vinden het onjuist hieraan gemeente belastinggeld te besteden. Leest vreest voor een ‘Binnenstad feestje’, komen  bewoners uit de Stevenshof of Merenwijk er naar toe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *