Overlast hondenpoep geen hoge prioriteit bij gemeente

Hondenpoep en zwerfvuil strijden om de hoogste plaats op het lijstje ‘grootste ergernissen’. Tom Leest (VVD) vroeg B.&W. over hondenpoep overlast.  “De gemeente toont slechts weinig ambitie”, concludeert hij uit hun antwoorden. ‘Er wordt nu niet bezuinigd en de mate van handhaving wordt eind volgend jaar opnieuw bekeken”. En hoeveel bekeuring voor niet opruimen van hondenpoep werden het afgelopen jaar uitgeschreven? De gemeente telde drie heterdaadjes.

Uit de stadsenquête kwam hondenpoep als de grootste wrevels boven drijven. VVD’er Leest sprak bij het verkiezing canvassen met bewoners in de onder andere de Stevenshof. “Zij menen dat overlast bestrijding van hondenpoep geen hoge prioriteit heeft bij de gemeente”, zegt Leest. “Na invoering van het nieuwe hondenbeleid, najaar 2017, wordt er weinig of niets extra’s gedaan. En de gemeente verwijst in haar antwoorden naar de eigen verantwoordelijkheid van hondenbezitters”. “Daarmee ben ik het overigens wel mee eens”, aldus de liberaal, “maar handhaving, een overheidstaak, mag niet veronachtzaamd worden”.

De gemeente: Naast de reguliere surveillance wordt acht keer een week één gebiedsgerichte controle op hondenpoep overlast uitgevoerd. De prioriteit en inzet van handhaving voor 2019 wordt aan het eind van het jaar vastgesteld. Vooralsnog wordt niet bezuinigd op handhaving.

Vorig jaar scherpte de gemeente de regels aan. Hondenbezitters moesten voortaan twee poepzakjes bij zich hebben of een boete van 140 euro riskeren. Onlangs werd bekend dat de speciale afvalbakken voor hondenpoep (‘depo-dogs’) uit het straatbeeld gaan verdwijnen teneinde het aanblik van de stad te verbeteren.

“Er zijn te weinig afvalbakken en de afbouw van het aantal depot-dogs is de opruimplicht niet gediend”, klagen hondenuitlaters. Zij houden er niet zo van om met een zacht, lichaamswarm poepzakje in de hand weer naar huis te lopen. Onze dierenvrienden zoeken hun uitlaatloopje graag richting een depot-dog (vuilnisvat) waar zij hun onwelriekende last kunnen droppen om snel huiswaarts te keren.

De gemeente: Wij bekijken of in plaats van verdwijnende depot-dogs plaats en aantal gewone prullenbak herschikt wordt. De gemeente verklapt bovendien een goed bewaard geheim: Een deel van de nieuwe ondergrondse afvalcontainers heeft aan de achterkant een inwerp-klepje. Zonder pasje kun je een  hondenpoepzakjes in de container kwijt. In het centrum van de stad kan dat al bij een aantal containers.

Natuurlijk ruimen verreweg de meeste Leidse hondenbezitters hondenpoep op. Voor een plasje of een poepje wordt de hond meestal dicht bij huis uitgelaten. Je wilt toch niet dat je (klein) kind zich bij het buitenspelen bevuilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *