In de Latijnse school spreekt men nu programmeertaal

Een High Tech bedrijf, InteliMagic ontwikkelt computerprogrammatuur  in een laat middeleeuws pand in de binnenstad van Leiden. De twee directeuren van het bedrijf,  Els Das en  Gilbert Houtekamer, plus hun 39 medewerkers, zijn  uitermate tevreden over hun historische werkplek, de Latijnse school in de Lokhorststraat. Hier zat tussen 1616 tot 1620 het begaafde zoontje van molenaar Van Rijn te blokken. Nu spreekt men computertaal in het gebouw.

Als een groep toeristen voor hun pand halt houden, een stadsgids luidkeels uitleg geeft, kijken de programmeurs nauwelijks meer op. Het is geen bedrijfsspionage noch steekt er enige kwade bedoeling achter de belangstelling van de bezoekers. Tot voor kort zagen de bezoekers  een jongetje aan de andere kant van het raam zitten, die aandachtig de lessen volgt van de tekenleraar Henricus Rieverlinck.  Rembrandt? “Zou zo maar kunnen”, zegt de gids die het prompt tijd vindt om verder te gaan.

Gekke bekken

Maar dit stilleven achter glas is onlangs verdwenen. Het heeft plaats gemaakt voor kunststof doeken met gezichtsafbeeldingen van onder andere Rembrandt. Waarom die portretten met die gekke bekken, vragen de nieuwsgierige bezoekers. Volgt hij een cursus mimen bij BplusC ? Nee, de schilder oefent grimassen schilderen. Van geen schilder uit de zeventiende eeuw zijn meer zelfportretten bekend dan van Rembrandt. Hij maakte 40 zelfportretten in verf, 31 etsen en nog tientallen tekeningen van zichzelf. Hij maakte een studie van  grimassen. Tronies schilderde hij (zelf)portreten van een naamloze modellen.

Latijnse Scholen, zoals deze in de Lokhorststraat,  waren tot aan het begin van de 17e eeuw de plaats voor het hoger onderwijs. Tot de komst van de Universiteit was de Latijnse school de hoogste vorm van onderwijs in Leiden. En de voorloper van het gymnasium. Alle lessen werden er  in het Latijn gegeven. En nu communiceren de medewerkers ter plaatse weer in onbegrijpelijke (computer)  talen, HTML en Java etc..

InteliMagic huurt het pand van Stichting Dioganes Leiden.  Deze ideële stichting koopt vervallen historisch panden op in Leiden, restaureert ze en verhuurd ze vervolgens.  De Latijnse school is hun enige bezit dat als kantoorpand verhuurd wordt. Alle anderen, zoals het rijtje buurpanden in de Lokhorststeeg, plus tal van andere gebouwen verspreid over de stad, zijn woningen voor de verhuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *