Leidse woningen in Zoeterwoude

De gemeente Zoeterwoude wil dolgraag huizen bouwen maar onderlinge afspraken met de regio gemeenten staan hen in de weg. Leiden daar en tegen kan op eigen grondgebied geen plek vinden alle 8.500 woningen te bouwen die zij als bouwopdracht voor 2030 op zich nam. “Mag ik op jouw grond 550 huizen bouwen”, vraagt ons stadsbestuur haar buur. En vervolgens dicteert zij haar gastheer hoe er gebouwd gaat worden. “Ober, ik wil ‘t tafeltje aan het raam en heb zelf mijn eten en drinken meegenomen”.

De ca. 550 woningen worden gebouwd in het zuidelijke deel van Verde Vista Meerburg, tussen de Molentocht, de velden van VV Meerburg, het spoor en de A4. Oorspronkelijk waren hier kantoren gepland, maar een kantoorkolos van Siemens staat  tot nu toe ter plekke eenzaam te wezen. Op de behoefte aan kantoren heeft Zoeterwoude zich lelijk verkeken, vraag naar woningen is er genoeg.

Gelijk en meer gelijk

Aan de overdracht van het woningcontingent stelt de gemeente Leiden een aantal voorwaarden, die eenvoudig zijn samen te vatten met: ‘Bouw als of het in Leiden is’. De Leidse condities zijn onder andere dat er gebouwd wordt naar een evenredige afspiegeling van de Leidse en Zoeterwoudse woningbehoefte. De nieuwe woningen dienen evenzeer toegankelijk te zijn voor Leidenaren als voor bewoners van Zoeterwoude.

Het Leids gemeentebestuur wil natuurlijk energiebewust en klimaatbestendig te bouwen, daarover zullen partijen niet strijden, maar het contingent moet wel voor 30% uit sociale huurwoningen bestaan, schrijft Leiden voor. Tevens dient een klein deel van deze sociale huurwoningen beschikbaar te zijn voor huisvesting van bijzondere doelgroepen, zoals dak – en thuislozen. Kijkend naar de Leidse bouwprojecten in de pijplijn, wenst Leiden de bouw van koopappartementen in het middensegment. Dus woningen met een verkoopprijs tussen de € 187.500,- en € 350.000,- . De gemeente Leiden heeft nog meer ‘noten op haar zang’. Wij rekenen wel op uw steun bij de verwerkelijking van onze kantorenstrategie in ons stationsgebied, stelt B.&W. Stuur aanvragen voor vestiging van bedrijven maar door naar het stadhuisplein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *