Het seizoen voor fietsdiefstallen is geopend

Het aantal fietsdiefstallen in Leiden in 2017 was 1.395 . Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (StAVc) is dat aantal geflatteerd, meer dan 30% van de gedupeerden neemt niet de moeite aangifte te doen bij de politie. Om een claim in te dienen bij de verzekering is aangifte echter noodzakelijk. En worden veel fietsen gestolen in studentensteden. De komende weken, tijdens de introductieweken van universiteiten, wordt het meest gejat.

Jaarlijks worden er in Nederland meer dan 500.000 fietsen gestolen. Bij de top vijf gemeenten zitten vier studentensteden. Eerstejaars studenten zijn relatief het vaakst slachtoffer. Zij komen vaak uit veiliger omgevingen. Het fietsslot dat in hun dorp nog voldoet, is speelgoed voor de grote-stads-dief. Daarnaast moet de fiets in de grote steden vaak buiten gestald worden, in plaats van veilig achter slot en grendel in de schuur van het ouderlijk huis,” volgens Arie de Jong van de Fietsersbond.

Bierblik lipje

Een Delftse student meent te weten waarom zijn stad en niet Leiden, deze toppositie inneemt in  fietsontvreemding. “In Delft zijn we technischer”, zegt hij. Ik vertel je alles voor een biertje in blik, zegt hij. Hij opent het blikje, vervormt het lipje en opent er mee het fietsslot. “Het lukt alleen bij goedkope sloten”, zegt hij.

Volgens de statistieken daalt het aantal fietsdiefstallen. Maar omdat het aantal diefstallen te maken heeft met het aantal aangiftes, gaat de criminaliteit niet omlaag. Het animo om aangifte te doen is kleiner geworden sinds in het voorjaar 2016 verplicht werd om je DigiD te gebruiken bij aangiftes via internet.

In Amsterdam worden de meeste fietsen gejat, maar Delft is in procenten de nationale koploper, met negentien diefstallen per duizend inwoners. In Leiden ligt dat percentage op 10,8 en daarmee staat Leiden vijfde op de lijst van de 288 Nederlandse gemeenten. Wat de cijfers voor Leiden vertroebelt, is dat er vaak aangifte wordt gedaan voor fietsen die nabij het station zijn verdwenen. Die blijken echter niet gestolen, maar door de gemeente weggehaald in het kader van de actie ’fiets fout is fiets weg’. Het is niet overal kommer en kwel met fietsdiefstallen. Op de percentagelijst zijn de gemeenten in de Leidse regio staan Voorschoten (5,6 per duizend), Noordwijk (4,9) en Teylingen (4,6). Fietsdiefstallen in Zoeterwoude en Kaag en Braassem (beide 0,8) komen maar zelden voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *