Succes voor actie buscomité Merenwijk

In december rijdt in de Meenwijk de bus weer in twee richtingen. Succes voor Nelly de Kok van het Buscomité en Boudewijn Leeuwenburg van LB Mobility Management Consultancy B.V. Én goed nieuws voor de van openbaar vervoer afhankelijke Merenwijkers. Op 28 augustus tussen 19.00 en 20.30 uur houdt de gemeente in de ‘Regenboog’ een ‘inloopbijeenkomst’. Maar zijn alle wensen van het comité ingewilligd?

‘Wie niet komt, wordt niet gehoord’. Die les kan getrokken worden uit het fietspad over de Zijlbrug dat in auto asfalt is opgelost. Die informatiebijeenkomst werd indertijd slechts bezocht door een enkele Merenwijker. Zij bleken roependen in de woestijn, het fietspad (Merenwijk zijde) is foetsie. Het Buscomité  voerde daarentegen succesvol actie voor de klantvriendelijke routering van bus 3 en 4.

Tegengestelde lus

Bij de nieuwe route die bus 3 en 4 vier keer per uur gaan rijden gaat in beide richtingen. De lijnen rijden in een tegengestelde lus. Vanaf het station slaat lijn 3 op de Gooimeerlaan rechtsaf richting winkelcentrum om vervolgens via de gehele rondweg de Merenwijk weer te verlaten. Lijn 4 doet dit juist andersom. Per rijrichting is er een halfuur frequentie.  Maar kleven er misschien ook nadelen aan deze routering die op te heffen zijn? Komen er minder regelmatige vertrektijden en moet de reiziger soms aan de overkant van de weg instappen om zo snel en goedkoop mogelijk Leiden C.S. te bereoken?

Het Buscomité wil herstel van de kwartierdienst tussen Merenwijk, Leiden CS en centrum/Breestraat. Per dagdeel vaste vertrektijden van de bussen zowel vanuit de Merenwijk als van Leiden CS. Een latere bus, rond 24.00 uur, vanuit centrum/Breestraat naar de Merenwijk. Plus verbeteringen van reizigersinformatie, zowel in de bus als via 9292. “Bus heeft geen eindpunt bij Vossebes, maar rijdt door”. En die parkeerplaatsen die gewonnen werden door de opheffing van bushaltes in de buitenring. Waar stappen de reizigers straks uit, krijgt u een bushalte voor z’n neus?

Het Buscomité pleit voor meer veiligheid van looproutes en toegankelijkheid van bushaltes. Bij de haltes Fakkelgras, Broekweg en Vossemeerlaan, loopt het fietspad achter het perron langs. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren bij in – en uitstappen. Het reizigerscomfort kan beter.. Die ellendige drempels, waardoor je door elkaar geschut wordt bij de Kopermolen, weg er mee. Busreizigers willen bus vriendelijke drempels.

Aanmelden tot en met 27 augustus per e-mail: d.ploeger@leiden.nl onder vermelding ‘Inloopbijeenkomst Merenwijk’. Vragen over de uitvoering mailen naar j.van.dijk@leiden.nl

Bij de foto: Bij bushalte Fakkelgras kan in – en uitstappen voor busrezigers gevaarlijke verkeerssituaties opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *