Je luistert een ander tevoorschijn

“Ik gun ieder mens een plek waar naar hen geluisterd wordt”, zegt Jacinta van Harteveld, “waar ze in een veilige omgeving hun verhaal kunnen delen”. Samen met Annet Gijsman organiseert zij luistercirkels, groepen mensen die bij elkaar komen om naar elkaar te luisteren. “De bijeenkomsten verbinden mensen, je luistert een ander te voorschijn”, vertelt deelneemster Hanneke Wickel.

In ons jachtige leven met krantenkoppen als chocoladeletters en sociale media die elk moment van de dag onze aandacht opeisen, zijn wij luisteren ontwend. Betrap je jezelf er wel eens op dat je, terwijl je iemand aanhoort, vooral bezig bent het moment te kiezen de ander te interrumperen? Luisteren is een kunst en lang niet iedereen weet hoe het moet. Stil blijven tot de andere persoon stopt met praten, is niet hetzelfde als luisteren. En denken wat je wilt gaan zeggen, terwijl de ander praat, evenmin. Luisteren betekent dat je verwerkt wat je hoort en het echt probeert te begrijpen. Te begrijpen vanuit het perspectief van de ander. “Luisteren is te leren”, aldus Wickel. “Luisteren vanuit het hart, met compassie, zonder oordeel”.

Een luistercirkel is een groep mensen die bijeenkomt om naar elkaar én naar zichzelf te luisteren. Een luistercirkel kan een open of een meer besloten karakter hebben. Bij een open luistercirkel is iedereen welkom zich een of meerdere keren aan te sluiten. Jacinta en Annet organiseren die 1 x per kwartaal. Een besloten luistercirkel bestaat uit een vaste groep van ca. 5 mensen die elkaar regelmatig, ongeveer 1 x in de 6 weken, ontmoeten.

Talking stick

Hulpmiddel bij de luistercirkel is de ‘talking stick’. Zittend in een cirkel is degene die de talking stick in handen heeft de enige die mag spreken, die alles mag zeggen, als het maar waar is. Je wordt als spreker uitgenodigd vanuit je hart te delen met anderen. Je wordt niet onderbroken, niemand vult je aan of gaat met de eigen ervaring aan de haal. Alle aandacht is voor jou, zo lang je de ‘stick’ in handen hebt”.

Over welke onderwerpen praten jullie in de cirkels? Van Harteveld: “Je kunt vertellen over wat op dat moment op je hart ligt. Een gebeurtenis die je geraakt heeft, waar je trots op bent, die vreugde of verdriet gaf. Misschien iets dat je in het dagelijks leven niet zo gauw aan een ander zou vertellen. Een angst, een verlangen of een droom. En wil je alleen stil zijn is het ook goed.”

Aan de luistercirkels zijn, behalve een vergoeding voor koffie en thee, geen kosten verbonden. Op dinsdagavond 11 september van 20.00 tot 22.00 uur wordt in de aanloop naar de week van de eenzaamheid, van 27 september tot 6 oktober, een ‘Open luistercirkel’ georganiseerd aan de Hooglandse Kerkgracht 32 in Leiden. Voor meer informatie en data: Annet Gijsman: 071 7074200, info@radiuswelzijn.nl of Jacinta van Harteveld 06 30267068, www.jacintavanharteveld.nl.

Bij de foto:Hanneke Wickel heeft de ’talking stick’ in handen, Jacinta van Harteveld luistert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *