Spannend boek over beleg en ontzet van Leiden

De schrijver Hans Marks presenteerde vrijdagmiddag  bij Kooyker zijn boek ‘Omwille van de vrijheid’, ‘Het ware verhaal van beleg en ontzet’.  Burgemeester Henri Lenferink nam het eerste exemplaar in ontvangst. Hans Marks (1961) is een geboren en getogen Leidenaar die na succesvolle loopbaan in de financiële sector, besloot boeken te schrijven. Als kind luisterde hij met open mond naar verhalen over het Leids beleg en ontzet”. Marks: “Het is een historische roman, de geschied feiten zijn juist, voor de verhaallijn heb ik een aantal fictieve personen geïntroduceerd”.

e gebeurtenissen in het boek rond de belegering spelen zich af tussen 25 mei en 3 oktober 1574. Het zijn vijf maanden van actie, avontuur, politieke intriges, angst en twijfel, liefde, ziekte en dood’, bloedstollend beschreven door de getalenteerde auteur . Een verhaal tegen het decor van Leiden in de zestiende eeuw. De Leidenaar kan in gedachten zich voorstellen waar alles zich afspeelde. Aan de stadsmuren, vestingwerken, vaarwegen, de eeuwenoude gebouwen en de pittoreske stegen. Het boek lezen is het beleg meeleven. Een spannend, waargebeurd verhaal. Over de intriges, de honger, de ziektes, de twijfels. Maar de Spaanse commandant Valdez, diep in de vijftig, was geen Latin-lover. Smoorverliefd was hij op Magdalena Moons en trad, heel burgerlijk, gewoon met haar in het huwelijk. Marks: “Leiden ontzet, Holland gered! Ja, voor het verloop van de Tachtigjarige Oorlog maakte Leiden het verschil”.

Het is de verdienste van de Leidse auteur de rol van Dirck van Bronkhorst uitgebreid te belichten. Deze speler, de afgezand van de Prins van Oranje, was tot heden vrij onbekend. Van Bronkhorst’s  onverzettelijke houding had veel invloed op soms weifelachtige van burgemeester Van der Werf en was doorslaggevend bij de beslissing stand te houden tegen de Spaanse belegeraars. Leiden had toen niet één maar vier burgemeesterse. Behalve Van der Werf waren zij Rooms Katholiek. De andere burgemeesters hadden nog wel wat vertrouwen er met de Spanjaarden via onderhandelingen uit te komen. Waarom kreeg deze onverzettelijke held Van Bronkhorst niet zijn geschiedenis credits, waarom werd hij een beetje weggeschreven in de historie? Marks: “Van Bronkhorst stierf enige weken voor het Leids ontzet aan de pest. In die tijd werd deze ziekte als een straf van god gezien”.

Marks wil dat onderdeel van de Leidse geschiedenis meer recht doen en ziet het als zijn opdracht Dirck van Bronkhorst zijn rechtmatig plaatsje in de Leidse geschiedenis te bezorgen. Na de boek presentatie richt hij zich tot  burgemeester Lenferink: “Er bestaat nu wel een Van der Werf park en verder zijn aan onze helden straatnamen geweid”. En Marks vervolgt: “Er wordt nu het Singelpark aangelegd, hiermee herleven de oude contouren van onze middeleeuwse stad. Daar is zeker een plek voor een  Dirck van Bronkhorstpark”. Vervolgens bood hij Leferink het  straatnaambordje ervoor aan.

‘Omwille van de vrijheid’, het ware verhaal van beleg en ontzet van Leiden. ISBN 978-90-5997-270-4 344 pagina’s, met kaarten en plattegrond. Prijs € 19,50 info: www.primaverapers.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *