Leidse gemeenteraad afspiegeling van de bevolking?

Is Leidse gemeenteraad  een getrouwe weergave van de bevolking? Dit voorjaar onderzocht de NOS in vijf Nederlandse steden o.a. inkomen, koop – of huurinkomen en opleiding van raadsleden en vergeleek dat met de inwoners. De uitslag wees richting elitaire groep.  De zelfde enquête vragen, werden 39 Leidse raadsleden voorgelegd. Maar 12 vertikten te antwoorden, een lagere response dan de NOS. Geldt voor 1/3 van onze gemeenteraad dat openheid voor iedereen en alles  geldt, behalve voor hen zelf?

In Leiden wonen ruim 124.000 mensen, 60.000 mannen en 64.00 vrouwen. Alleen maar even rondneuzen in de raadszaal en je weet dat de man/vrouw verhouding in de Leidse raad 23/16 is. Even een praatje met deze en gene en je weet dat twee leden zelf, of hun ouders, in een niet-westers land geboren zijn. De site ‘Leiden in cijfers’ leert dat 1 op de 6 Leidenaren van niet Westerse oorsprong is.

Elitair gezelschap

Dat de studentenstad Leiden een afwijkende leeftijdsopbouw heeft,  zal niemand verbazen. Ongeveer een kwart van onze 124.000 inwoner is tussen 20 en 30 jaar. Bij gebrek aan ieders medewerking kon wat betreft leeftijd hierin geen exacte vergelijking getroffen worden. Dan maar even kijken op de website van de gemeente. Wat een vrolijke personen galerij,  maar 10 raadleden onder de 30? Neen, maar ach, wat geeft ’t ook!

Volgens ‘Leiden in cijfers’ huurt 45% van onze inwoners en  55% woont in een koopwoning. Leidenaren zijn goed opgeleid 45% heeft een HBO of Universitaire opleiding. Het gemiddeld inkomen van de Leidenaar is € 30.000 per jaar, er bestaan wel grote verschillen per wijk. Maar een goede vergelijking op deze drie essentiële punten kan, wegens de afvalligen, geen vergelijking getroffen worden omdat een kleine derde van hen hierover, natuurlijk in strikte vertrouwelijkheid, geen mededeling wilde doen. “Ontzettend jammer”, reageren de raadsleden die wél aan het onderzoek deelnamen. “Wij hadden ontzettend graag gereageerd op een eventuele uitslag zoals in andere steden: elitair gezelschap”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *