Tekort studentenwoningen jaarlijks probleem

“Er is een groot kamer tekort in Leiden, studenten kamperen in tenten en caravans, gemeente doe er wat aan!” Is dit een noodkreet om een misstand aan de orde te stellen in de gemeenteraad of een poging van een raadslid als studentenvertegenwoordiger de  aandacht op je te vestigen?

Het is een jaarlijks terugkerend probleem in alle universiteitssteden. Aankomend studenten, laat begonnen met zoeken, hebben geen woonruimte. De 15 studenten die begin september op Camping Stochemhoeve in Cronestein hun tenten opsloegen, zijn deze week vertrokken. Ze vonden een kamer. Er komen in september altijd kamers vrij van recent afgestudeerden, die hun kamer een paar maanden aanhielden, want waar moet je naartoe. Papa en mama?

Hospiteren

Koert Aardema (19) uit Boxtel zit voor tent te studeren. Hij besloot in juni geschiedenis te gaan studeren in Leiden en begon op z’n gemak een kamer te zoeken. Elke dag Boxtel visa versa dat kost 5 uur per dag, kan wel zegt hij maar dan kun je niet deelnemen aan studenten activeiten. Dan maar op de camping á € 19,-  per dag als tarief. Maar hoe komt het dat Koert medio september nog geen kamer heeft? Aardema: “Een studio huren kost  ca. € 500 (zonder huurtoeslag) en dat is mij te veel en voor een kamer in een studentenhuis van een studentenvereniging betaal je ca. € 300 . Maar daarvoor moet je door een ballotagecommissie van huisbewoners. Hospiteren heet dat. De medebewoners van een studentenhuis kiezen hun nieuwe huisgenoot”. Democratisch, toch?. Koert: “Ja, dat wel, maar als je na tien keer ‘een uurtje leuk doen’ om je aanstaande huisgenootjes te behagen, steeds maar wordt afgewezen, zinkt de moed je na enige tijd wel in de schoenen”. En hij vervolgt opgelucht: “Deze week heb ik een kamer, er gaat iemand weg uit het studentenhuis”.

In de raadszaal geeft wethouder Fleur Spijker antwoord wat iedereen al weet: “De knelsituatie met studentenwoningen doet zich elk jaar voor aan het begin van het studiejaar, later in het jaar neemt de druk op de kamermarkt af, omdat dan afgestudeerden vertrekken”. Spijker vertelt dat in Noordwijk een vakantiehuis werd gehuurd, dat nog voor de helft leeg staat. De gemeente bouwde de afgelopen jaren honderden studentenwoningen, recent nog werden op de Leidse Schans en in het Bio Sciencepark honderden studentenwoningen opgeleverd. De bouw van nog eens 2.700 studenten woningen staan op de rol. Aankomend studenten kijken tegenwoordig vaak eerst waar ze kunnen wonen bij het bepalen van hun studiestad. Leiden is met studentenwoningen bouwen gewoon in een concurrentieslag met andere studentensteden. De inkomsten van studenten is een van de pijlers waarop de Leidse stadseconomie rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *