Nagazaki delegatie op bezoek in zusterstad Leiden

Leiden heeft sinds 2017 een officiële  stedenband met de Japanse plaats Nagazaki. Begin deze week bracht een delegatie van 45 Japanners een bezoek aan onze stad. De groep maakt een Europese trip, bezoekt verschillende plaatsen in Nederland en België en gaat ook naar haar beide andere zustersteden. Dat zijn Veau-sur-aure in Normandië, Frankrijk en Porto in Portugal. Waarom Leiden als zusterstad gekozen. ”Wij hebben veel verbindingen met  Leiden,” zegt de Engels sprekende gids. De Leidse Universiteit, de enige in Nederland die Japanse talen en cultuur onderwijzen. De musea, met name het Siebold Huis aan het Rapenburg. Dit voormalige woonhuis waar de arts van het  handelseilandje Dejima, voor de kust van Nagazaki, tussen1823 en 1829 woonde. De Hortus Botanicus waar die zelfde Siebold zaadjes plantte van Oosterse gewassen die in Europa niet voorkwamen.

Het handelseilandje Dejima ( één voetbalveld) was voor de Japanners jaren het venster op het Westen. De Japanners waren panisch voor vreemde smetten en probeerden krampachtig zich van het Westen af te sluiten. Alleen de Hollanders werden eeuwenlang vertrouwd door de shogun, de machthebber. Anders dan de Portugezen, die ons altijd voor waren op de wereld zeeën in de 16 eeuw, kwamen de Hollanders niet om zieltjes te winnen maar gewoon om geld te verdienen.

Wat kunnen wij in de huidige tijd leren van Japanners? De gids:  Als Japanners gaan picknicken in het park gooien zij hun zooi niet in of naast de prullenmand, maar nemen de verpakkingen mee naar huis. Japanners zijn meer groep loyaal, zij zorgen in kleine kring goed voor elkaar, voelen zich verantwoordelijk. Bovendien zijn Japanners dienstbaarder dan wij. Als je als Nederlanders in Tokyo de weg vraagt, moet je niet gek opkijken als de wegwijzer helemaal naar de bestemming met je meeloopt. Dokter Siebold onderwees zijn Japanse tijdgenoten indertijd over de medische wetenschap, die daar toen op het niveau van de Middeleeuwen lag. De dokter liet ook wat na in het verre Japan, een dochter die de eerste vrouwelijke arts werd in de Japanse geschiedenis

Een doorkijkje naar een beeld van Siebold met rechts burgemeester Taue van Nagazaki en links Paul Kessler van de Hortus Botanicus en Kris Schiermeier van het Siebold Huis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *