Marokkanen vaak ten onrechte verongelijkt

“Marokkanen moet niet zo klagen over discriminatie, achterstelling bij sollicitatie en aanhoudingen door de politie. Je moet zélf er wat aan doen”. Wie durft dat publiek te zeggen in ons politiek correcte landje? Burgemeester Ahmed Aboutaleb, zelf Marokkaan, burgemeester van Rotterdam en PvdA-icoon deed dat dinsdagavond in het ‘Gebouw’ in Leiden Noord.

Aboutaleb ging dinsdagavond in  debat met publiek voor een groot deel bestaande uit Marokkaanse jongeren. Thema was de ‘Hollandse Droom’ en de vraag: Kun je in Nederland en in Leiden in het bijzonder alles worden wat je maar wilt, ongeacht je afkomst? Volgens Aboutaleb heeft de kleindochter van de gastarbeider die in de jaren ’70 het smerigste werk hier kwam opknappen,  net zoveel kans om arts te worden als een Kaaskop uit Alkmaar. Mits zij wel over de zelfde talenten beschikt als dat kaasmeisje. “Er gaan bij een voorspoedige integratie in het nieuwe vaderland ongeveer drie generaties overheen om de zelfde kansen te hebben, hield hij zijn publiek voor. “En wees gerust”, voegde hij er aan toe, “talent is eerlijk verdeeld over de wereld. In het Rifgebergte komen net zoveel intellectuele –  en begaafde mensen voor als in de Bollenstreek.

En u dan, burgemeester? Achmed Aboutaleb kwam in 1978 op 15 jarige leeftijd naar Nederland. In het kader van gezinshereniging want mijn vader woonde en werkte al 10 jaar in Den Haag. ‘Abou’ ging naar de ambachtsschool maar als zijn vriendjes buiten hun Puch (met een hoog stuur) aan het opvoeren waren, zat hij met zijn neus in de boeken.  Het jongetje die tot zijn 15 e met een ezel kruiken water moet halen uit een bron 2 km verderop, had talent dát was duidelijk. “En veel lieve mensen om mij heen gaven mij kansen en stuurden mij de goede kant op”. “Kansen, die aangreep met beide handen”.

Niet zeuren

In zijn voordracht en beantwoording van vragen vorige week rekende Aboutaleb af met (voor) oordelen. Achterstelling door geloof, huiskleur of ras mag niet, maar kan geen wet verbieden. Dus ophouden met zeuren, ja. Het is afschuwelijk maar discriminatie is van alle tijden en onuitroeibaar. Anoniem solliciteren, de namen in de sollicitatiebrief weglakken ter voorkoming dat Michiel wordt opgeroepen en Ahmed op de stapel afschrijvingen komt te liggen? “Klinkklare onzin”. Geen stageplek voor mbo jongeren van allochtone afkomt? “Neem een vrijwilligers baantje bijvoorbeeld een verzorgingshuis, dan heb je in een klap 100 collega’s die je kunt inzetten bij je zoektocht naar een werk – leerplek. Meen je dat je gepest door de politie die je twee keer per dag aanhoudt, terwijl je echt niets in ’t schild voert? Stap met logenoten naar burgemeester Lenferink, vertel hem feiten, tijden en plaatsen. Aboutaleb: “Niet mokkend, iets doen”. En hij vervolgt: En  uitzendbureaus geen Marokkaanse sollicitanten mogen sturen? Het schip keert de wal, voorspelt Aboutaleb, er is binnenkort zo’n tekort aan personeel dat werkgevers zich discriminatie gewoon meer kunnen permitteren. Zijn boodschap viel niet bij iedereen in goede aarde, maar hij mag over een paar jaar terugkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *