Eenzaamheid maakt ongelukkig

‘Kom in beweging tegen eenzaamheid’, was het thema van de bijeenkomst maandagavond in de Nieuwe Energie. De goed bezochte avond was (mede) geïnitieerd door het CDA Leiden. Raadslid Julius Terpstra: “Alles begint met omkijken naar elkaar”. Terpstra nam de activiteiten die oud wethouder, thans vicepremier,  Hugo de Jonge in Rotterdam ten voorbeeld. Eenzame ouderen activeren met eigentijdse activeiten. Mevrouw, wat denk u van salsa dansen vanmiddag?

Eenzaamheid komt voor bij jongeren én ouderen. Volgens de gastspreker  Anja Machielse, hoogleraar bij de Universiteit voor Humanistiek, is 50% van de ouderen boven 75 jaar wel eens eenzaam en 10%  in deze leeftijdscategorie ernstig eenzaam. Voor jongeren tot 18 jaar zijn deze percentages respectievelijk 30 en 8. Vaak zijn de zelfde mensen die in hun  jeugd eenzaam waren dat ook op late leeftijd. “Voor ouderen zijn ‘live-events’ een belangrijke factor”, hield Machielse haar gehoor voor. Existentiële eenzaamheid bestaat bij mensen die moeilijk contact maken of vriendschappen sluiten

Vaker is er echter sprake van sociale eenzaamheid. Bij 75 plussers vallen veel mensen weg uit hun netwerk dat zij gedurende hun leven opbouwden. De partner overlijdt, soms speelt ook teruggang in inkomen een rol bij voortschrijdende eenzaamheid. Zij worden verdrietig, ongelukkig en verbergen het voor hun omgeving. Hun gezondheid lijdt eronder en eenzaamheid komt bij zieke mensen nog vaker voor.

Maatwerk

“Er zijn verschillende soorten eenzaamheid, die ook op diverse manieren benaderd moeten worden”, aldus Machielse. Maar één ding kunnen wij allemaal bijdragen aan het probleem. Zij herhaalt de woorden van raadslid Terpstra: “Naar elkaar omzien”. Groet de oude overbuurvrouw voortaan als je haar ziet. Misschien is het ook geen nieuwsgierigheid dat zij half verscholen achter het gordijn naar buiten kijkt , als u s ’morgens ‘t  hond uitlaat. Zoekt ze gewoon oogcontact? “Kan ik iets voor u meenemen buv, ik ga toch naar de winkel of loopt u even mee?

Met spontaan contact maken zijn we vaak geremd uit privacy overwegingen. De 75 plus bezoekregeling, een gewaardeerde dienst van Radius Welzijn, wordt nu gehinderd door de persoonsgegevens beschermende wet, VAR.

Signalering van eenzaamheid en professioneel hulp gaan de komende  jaren in Leiden vast tot een heel nieuw palet van activiteiten leiden. Nieuwe bezigheden inspelen op sociale behoeftes van individuen. Maandagavond in de Nieuwe Energie werden zulke ideeën gepresenteerd. Misschien behoren bejaarden bingo en klaverjassen straks tot het verleden. Wat denkt u van luisteren en delen. Nee? Doe dan mee met kickboksen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *