Renovatie en nieuwbouw in de binnenstad

Het bouwblok ‘Mosterdsteeg-Breestraat-Botermarkt’ wordt ingrijpend verbouwd. Er komt een supermarkt (Albert Heijn),  25 woningen en een ondergrondsen fietsenstalling voor circa 425 fietsen. De panden in het gebiedje verkeren in slechte staat. Maar wat gaat men aantreffen in de bodem langs de dijk die al vroeg in de Middeleeuwen bewoond was en nu Breestraat heet?

De Mosterdsteeg loopt van de Breestraat naar de Botermarkt en is een van de vele waterstegen in de Leidse binnenstad. Als je er door de steeg loopt, valt onmiddellijk het hoogteverschil op. De stegen lopen vanaf de hoofdweg (Breestraat) naar de Rijn (Botermarkt) vrij steil naar beneden. In de tijd dat er nog geen riolering bestond, werd het overvloedig hemelwater zo snel afgevoerd.

Zurloh-pand

Maar voor dat postzegeltje bouwgrond in de binnenstad moet er nog heel wat gesloopt, gegraven en herbouwd worden. Er staat ook één historisch pand met een geschiedenis, het Zurloh-pand Breestraat 130 -132. Het wordt gedeeltelijk gesloopt en herbouwd. Het winkelwoonhuis van Z.H. Zurloh, dateert uit 1909/10 en heeft drie bouwlagen en een zadeldak. Het is een van de meeste voorname winkelpanden in de Breestraat. Het was een manufacturenzaak, één van de eerste Leidse confectiewinkels die door dames uit de ‘gegoede standen’ gefrequenteerd werd. Het gebouw  is illustratief voor de omslag, rond 1900, van de omslag van voorname woonstraat naar winkelstraat voor het rijkere publiek.

Een deel van de panden aan de Mosterdsteeg worden gesloopt, alsmede het  binnengebied dat nu aan het oog onttrokken wordt. Op dit binnen gelegen gebied staan verschillende vervallen en leegstaande bouwwerken. De grond voor de fietsenstalling wordt eerst afgegraven en een rijtje panden aan de Breestraat en Botermarkt gerenoveerd. Op de etages van de woningen en het binnen gebied (op Albert Heijn) komen appartementen en maisonnettes, in het totaal 25 nieuwe woningen. De Grieks hoek Botermarkt/Mosterdsteeg blijft.

Wonen boven winkels

De gemeente meent dat de woningen gretig aftrek zullen hebben, over een (koop) of huur is nog niets bekend. Wonen op verdiepingen boven winkels heeft een positieve uitstraling, het geeft draagvlak aan voorzieningen, verbetert sociale controle en brengt toezicht en levendigheid vooral in de avonduren als de winkels gesloten zijn. Nu staan verdiepingen boven winkels vaak leeg of worden ze gebruikt als magazijn of opslagplaats. De entree van de fietsenstalling komt aan de Mosterdsteeg, de entree voor de woningen aan de Mosterdsteeg (hoofdentree) én de Breestraat.

Bij de foto: Het bouwvallige Zurloh pand Breestraat 130 wordt en passant ook opgeknapt

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *