Gebiedspaspoort voor Hart van de Merenwijk

“Het project ‘Hart van de Merenwijk’ had een valse start”, zegt inspraak coördinator Gijsje Jacobs door de gemeente aangezocht de Merenwijkers mee te laten denken over hun wijkcentrum. De protest poster met een torenflat in ’t groen, hangt hier en daar nog in de wijk te getuigen van de vorige bestuurlijke miskleun. “Ons nieuwe college van B.&W. heeft dat achter zich gelaten”, zegt wethouder Fleur Spijker (D66) die even binnenwipte op de inloop bijeenkomst in de Regenboog op 8 oktober.

Het gebied rond winkelcentrum De Kopermolen, daterend uit de ’70-er jaren, is verouderd. Het heeft niets van wat menmag verwachten van zoiets als ‘t  hart van de wijk. Mensen doen er hun dagelijkse boodschappen en spoeden zich er vloertegel starend naar een supermarkt. Winkelen doen ze in de binnenstad of Winkelhof Leiderdorp. Als je een Merenwijker dan ook vraagt wáár hun wijk de meeste verbetering behoeft, luidt steevast het antwoord: “De Kopermolen”.

Renovatie én woningbouw

Het stadsbestuur en de eigenaar van het (grootste deel van het) winkelcentrum, Van der Vorm, keken hoe het gebied nieuw leven in te blazen. Van der Vorm wilde wel renoveren als hij maar als wederdienst van de gemeente mocht bouwen. En daar had de gemeente, met haar kiezersbelofte de komende decennia 8.500 woningen te bouwen, best wel oren naar. Bij de eerste presentatie ongeveer anderhalf jaar gelden op het gazon achter de Kopermolen, werden piepschuim modellen van hoogbouw rond de Kopermolen geëtaleerd.  “Wij willen een mooi winkelcentrum, geen woningen erbij en zeker niet in ons park, waren de verontwaardigde reacties van veel Merenwijkers”. Zij wilden een gediffundeerd winkelbestand, een ontmoetingsplek en culturele voorzieningen. “Bouwen, dát doet de gemeente maar ergens anders”. De valse start. Vervolgens besloten gemeente en project ontwikkelaar maar uit een ander vaatje te tappen. Er deed zich een goede gelegenheid voor, gemeenteraadsverkiezingen waaruit een wisseling van gemeentebestuur volgde.

 De inloopbijeenkomst vorige week was de start van dat nieuwe begin. Eerder konden Merenwijkers middels een digitale vragenlijst al hun mening geven,1.200 inwoners maakten er al gebruik van.  Op 5 oktober werden staatinterview gehouden en vandaag dus op deze inloopbijeenkomst al opmerkingen kwijt. Zoals welke voorzieningen men het meeste miste, welke winkels; hoe het winkelcentrum een betere ontmoetingsplek kan worden; hoe de omgeving te vergroenen. Betere bereikbaarheid per fiets en lopend; waar (meer) woningen zouden kunnen komen etc. etc.  “Er zijn geen bankje voor senioren om  uit de puffen voordat men de terugtocht aanvaard”, stond op een geeltje.

De presentatietafels van de verschillende thema’s kleurden rood, geel en blauw op het einde van de inloopbijeenkomst. Als alle wensen en meningen zijn verzameld, maakt de gemeente een gebiedspaspoort. In dat gebiedspaspoort staat ook de visie die de gemeente zelf heeft op het ‘Hart van de Merenwijk’. In november of december worden de Merenwijkers hierover geïnformeerd. Voor nadere informatie www.leiden.nl/kopermolen en Leids Nieuwsblad/Stadskrant. Ontvangt u het laatste nieuws liever in uw mailbox? Meld u aan voor Stadsnieuws, de digitale nieuwsbrief van de gemeente. Ga naar www.leiden.nl/stadsnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *