Nieuweroord, wonen aan het bos van Bosman

Woensdag werd de eerste paal geslagen van het appartementencomplex Nieuweroord aan de Rijnburgerweg. “De verkoop loopt als een trein”, zegt projectontwikkelaar Jos Verhulst. “Van de 87 appartementen is 80% verkocht, de helft van kopers uit de regio.” Verhulst: “De ruimste woningen met een oppervlakte van meer dan 200 vierkante meters waren het eerst weg. Achteraf bezien hadden wij bij de indeling van de woonvleugels meer van de grootste moeten bouwen”. En de prijs? “Dik over ‘t miljoen”.

De naam ‘Nieuweroord’ heeft een eeuw overleefd. Honderd jaar geleden bouwde de industrieel en multimiljonair Aleidus Gerardus Bosman hier zijn landhuis. Hij noemde het huis naar de Drentse geboorteplaats van zijn vrouw. Het prachtige stuk natuur, het Bos van Bosman, herinnert aan hem.

Het appartementencomplex is volgend jaar klaar. Het heeft een centrumgebouw met twee vleugels. Dit centrumgebouw is bijna een replica van het oorspronkelijke landhuis uit 1917.  Nadat het in 1958 werd gesloopt, ging de plek in aanzien langzaam achteruit. Eerst een torenflat, het zusterhuis voor van het Academisch ziekenhuis, het huidige LUMC.  Maar de zustertjes wilden niet meer intern wonen en de flat kwam leeg te staan. De volgende bewoners waren asielzoekers en daarna studenten, zij deden niets tegen voortschrijdende verpaupering. In 2016 werd de flat gesloopt en in de volgende jaren nam de natuur weer bezit van het gebied. Maar nu staat er weer een paal als voorbode voor luxe appartementen.

Gekrakeel verstomt

Bij de feestelijke opening kwam een ieder die sinds 1999 betrokken was toch eventjes kijken. Er werden misschien herinneringen opgehaald over de opstand van de buurt, die een nieuwe verkeersuitgang voor auto’s van de bewoners door hun wijk vreesden. Nu komen en verlaten de auto’s het gebied volgens bestaande wegen en moeten het drukke fietspad langs de Rijnsburgerweg kruisen. Hiervoor zijn veiligheid maatregelen genomen, een knik in het rijwielpad en uitzicht belemmerende stuiken verwijderd. Weinig protesterende natuurliefhebbers meer te bekennen vandaag, want bij de eerste plannen stak de bebouwing boven de boomgrens uit. Er werd ook nog  strijd geleverd of de tennisbaan bebouwd of teruggegeven werd aan de natuur. De meeste linkse appartementen staan op de tennisbaan. De herinnering is vervaagd over de politieke verwijten aan de respectievelijke bouwwethouders Van Woensel en Laudy over fouten bij (vorige) aanbestedingen, Was alles wel reglementair verlopen? Het moest allemaal opnieuw, met flinke kosten. Twintig jaar gekrakeel. Nu feestgedruis, wethouder Fleur Spijker (D66) heet alle bewoners welkom dan is er champagne.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *